Výuku na odborných školách komplikuje zákaz práce s nebezpečnými chemikáliemi

15. leden 2016

Přípravu odborníků v chemických oborech komplikuje novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Nezletilí totiž od letoška nemůžou pracovat s nebezpečnými chemikáliemi. Firmy přitom mají těchto odborníků nedostatek.

V Ústeckém kraji se vzdělávají ve školách v Litvínově, Lovosicích a Ústí nad Labem. Jak to vypadá v praxi, se dovíte přímo z laboratoře Gymnázia a Střední odborné školy v Ústí nad Labem.

„Děláme jenom přírodní indikátory, abychom zákonu učinili zadost, ale bojím se, že to moc dlouho nevydrží…“ říká učitelka Markéta Jelínková.

Studenti si na přírodních látkách jako je červené zelí nebo řepa zkouší, jak z nich vyextrahovat barviva a také zjistit, jak se mění pH roztoku.

Pokud si až žáci nemohou vyzkoušet práci s nebezpečnými látkami, jejich studium i praxi to negativně ovlivní

V chemické laboratoři

„Máme výuku založenou na praktické laboratorní práci, takže to ovlivní celé to studium – obávám se, že by to žáky prostě nebavilo. V praxi se budou setkávat s koncentrovanými nebezpečnými látkami, tak to musí znát…“ myslí si Markéta Jelínková. Dodává, že sice mají připraven záložní plán pro práci v laboratořích, ten jim ale vydrží tak na dva měsíce. Pak už by museli probírat jen teorii a provádět výpočty.

„Aplikovaná chemie je založená na tom, že tu budou studenti pracovat sami. Sice jim tu můžu něco tři hodiny ukazovat, ale aby na mě deset lidí jen koukalo, v tom nevidím smysl,“ dodává Jelínková.

Pokud by studenti do 18 let opravdu neměli sami s nebezpečnými látkami v laboratořích pracovat, obává se, že by klesl i zájem o obor.

„Docela mě to štve, protože pak ta chemie ztratí význam. Ten chemik musí umět pracovat s nebezpečnými látkami…“ potvrzuje slova učitelky jedna ze studentek. „Je to zklamání. Člověk pak přijde na vysokou a nemá s tím žádné zkušenosti. Neuvažuji o tom, že bych změnil obor, ale doufám, že to změní,“ dodává další student.

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD chce v pondělí předložit vládě návrh, jak tuto situaci vyřešit. „Novelizovat nařízení vlády k zákoníku práce a tam upravit všechny ty věci, které byly zrušeny zcela nevhodně novelou zákona o ochraně veřejného zdraví. Věřím, že budu mít podporu, a tak by nám tento problém měl v řádech dnů odpadnout,“ věří ministryně.

autor: hau
Spustit audio