Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

18. leden 2016

Josefovské podzemní chodby na první pohled zejí prázdnotou. Mají za sebou ale jedno velké pomyslné stěhování. Zatímco turisté pevnost na podzim opustili s prvními mrazy, střílnami a dalšími otvory se začaly do podzemí stěhovat stovky netopýrů. Najít je ale v rozsáhlém podzemním systému není zrovna jednoduché. Přesvědčil se o tom i náš reportér Martin Pařízek.

S Ilonou Zatloukalovou, vedoucí turistického střediska pevnosti Josefov, stojíme u vstupu do pevnostních chodeb. Dá se říci, že jsme prvními návštěvníky v letošním roce.

"Určitě. Skončili jsme o Vánocích 24. prosince. Od té doby tady nikdo z návštěvníků nebyl. Ale podzemní chodby přesto nejsou prázdné. Máme tady na zimu stovky obyvatel. Jedná se o různé druhy netopýrů. Přes vrápence, přes netopýry ušaté, vodní a další," vysvětluje Ilona Zatloukalová.

Je tady opravdu hodně druhů netopýrů. Během zimního období tu zimují. Většinou v těch odlehlejších částech chodeb, kde je stabilní teplota a stabilní proudění vzduchu.Ilona Zatloukalová, vedoucí turistického střediska pevnosti Josefov

Ale najít netopýry v chodbách není úplně jednoduché. Musí se zajít do zadních částí podzemí, kam se turisté běžně nepodívají.

Jaký je vlastně současný stav podzemí josefovské pevnosti?

Léta se mluví o tom, že na některých místech by se daly ještě zpřístupnit další chodby.

"No je to tak, že ve spoustě těch chodeb je nepořádek. Takže jde vlastně jen o to jej odstranit. Plus udělat nějaké úpravy. Ale nemělo by tomu v zásadě nic dalšího bránit," říká Ilona Zatloukalová.

Čtěte také

Tak necháme netopýry v klidu spát. Pokud se nikdo neobjedná na mimořádnou turistickou prohlídku, nebude je až do jara nic v josefovském podzemí rušit.

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Nad soutokem řek Labe a Metuje u Jaroměře se již více jak dva staletí rozkládá mohutná barokní pevnost Josefov.

Josefovská pevnost o rozloze více jak 260 ha vznikala v letech 1780 - 1787, tedy za vlády císaře Josefa II. Ostatně po něm je také pojmenována. Každoročně se na výstavbu použilo 40 milionů cihel a přes 10 milionů zlatých císařská pokladna zaplatila.

Pevnostní město Josef se řadí k nejlepším dílům pevnostního stavitelství 18. století a ukrývá jeden z nejrozsáhlejších podzemních komplexů v Evropě. Je unikátní a technicky vynikající. Podzemní chodby původně dosahovaly dálky 45 km.

autor: par
Spustit audio