Prezidentův kancléř Mynář podal žalobu kvůli neudělení bezpečnostní prověrky

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář podal k Městskému soudu v Praze žalobu kvůli tomu, že nedostal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Požádal o ni před víc než dvěma lety. Když nedávno neuspěl u Národního bezpečnostního úřadu ani s rozkladem, rozhodl se dál bránit žalobou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

"V obecné rovině mohu sdělit, že je to poměrně obsáhlé podání, které má několik rovin," uvedl dnes právník kancléře Lukáš Trojan.

V procesní rovině podle něj žaloba polemizuje se způsobem, jakým NBÚ o věci rozhodoval. "To znamená, napadáme tu proceduru jako takovou," poznamenal.

Další část tvoří argumentace proti jednotlivým důvodům, které NBÚ uvedl jako důvod pro neudělení bezpečnostní prověrky. "My se tam snažíme podrobně vysvětlit, proč se NBÚ mýlí," řekl Trojan s tím, že konkrétnější zatím být nemůže.

Vyloučil ale, že by se výtky NBÚ týkaly financí Mynáře, údajně podezřele nízké ceny při nákupu jeho vily v Praze nebo autonehody, kterou Mynář v mládí v opilosti způsobil.

Mynář si stěžuje na údajný únik informací

Současně kancléř podle svého právníka podává stížnost na Národní bezpečnostní úřad kvůli úniku informací. „Domnívám, že by se soud měl zabývat i touto procesní okolností,“ uvedl Trojan.

Vratislavu Mynářovi se nelíbí, že média informovala o jeho prověrce ještě před oficiálním verdiktem Národního bezpečnostního úřadu. NBÚ ale toto nařčení odmítá. Mynářovy výroky považuje za poškozování dobrého jména úřadu.

Pokud Mynář se soudní žalobou neuspěje, může podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Do konečného rozhodnutí ho prezident Miloš Zeman z funkce neodvolá.

Vratislav Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky na stupeň přísně tajné skoro tři roky. Před žádostí o prověrku uvedl, že ji pro výkon funkce podle zákona nepotřebuje.

Kauza Mynář | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme