Rakousko bude vracet uprchlíky, kteří přes něj přecházejí do dalších států

Od konce příštího týdne přestane Rakousko do země vpouštět uprchlíky, kteří v zemi nepožádají o azyl. Přesné datum ale lidovecká ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová neuvedla. Zákazem se Vídeň chce vyhnout vracení migrantů z Bavorska. Rakousko pro uprchlíky slouží především jako tranzitní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina migrantů přichází ze Slovinska na rakouskou hranici ve Spielfeldu

Skupina migrantů přichází ze Slovinska na rakouskou hranici ve Spielfeldu | Zdroj: Reuters

Německo Rakousku každý den posílá zpět 200 až 300 uprchlíků, kteří chtějí pokračovat do severských zemí.

Miklová-Leitnerová v rozhovoru pro rakouský veřejnoprávní rozhlas řekla, že pokud země nepřijme žádná opatření, bude letos muset počítat se 120 tisíci žadateli o azyl. To je o 30 tisíc víc než vloni a země by to prý nezvládla.

Lidovci proto předložili vládě plán, který počítá se stanovením maximálního počtu přijatých uprchlíků pro letošní rok. Lidé, kteří by přišli navíc, by měli být ubytováni v takzvaných nárazníkových zónách, do Rakouska by nesměli.

„Očekáváme, že už tím, že stanovíme nějakou horní hranici počtu uprchlíků, jich přijde méně, a ti, kteří budou nad limit, budou ubytováni v tranzitních nebo nárazníkových zónách, kde se o ně postaráme, ale jinam do země je nevpustíme,“ řekla ministryně vnitra.

S návrhem ale nesouhlasí sociální demokraté (SPÖ), kteří vládnou s lidovci v koalici. Ministryně vnitra jejich postoj odmítá.

„Sociální demokraté se musí rozloučit s vítací kulturou. Musí poznat, že je tu nějaká faktická horní hranice, kolik lidí můžeme přijmout. Spolupracuji s koordinátorem pro uprchlíky. Ale moje úloha jako ministryně vnitra je starat se o stabilitu v Rakousku, a když překročíme své kapacity, nebudeme schopni nabídnout uprchlíkům žádnou perspektivu a nebudeme mít na své straně obyvatelstvo, které tu nebude uprchlíky chtít,“ dodala Miklová-Leitnerová.

Plán příští týden ministryně zkonzultuje se spolkovými zeměmi. Zpřísnění politiky vůči migrantům se od Rakouska očekávalo. Mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck v pondělí uvedl, že vstup do Rakouska a samotný tranzit nemohou brát migranti jako něco automatického.

Úřady už teď v některých případech, kdy třeba migrantům chybí dokumenty nebo nepředkládají věrohodné informace, běžence vrací od hranic do Slovinska. Letos se to už týkalo několika stovek lidí.

Výběr opatření evropských zemí, která mají omezit současnou migrační vlnu | Foto: ČTK

Marie Machytková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme