Žalovat VW chce v Evropě přes 60 tisíc lidí. Připojují se i Češi

Přes 60 tisíc majitelů aut chce v Evropě žalovat německý koncern Volkswagen kvůli podvodnému softwaru v autech. A připojit k hromadné žalobě se chtějí i někteří Češi. Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě namontoval do 11 milionů dieselových motorů software umožňující falšovat hodnotu emisí při měření. V Česku s ním jezdí asi 150 tisíc aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Volkswagenu na továrně ve Wolfsurgu (ilustrační foto)

Logo Volkswagenu na továrně ve Wolfsurgu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kolik českých majitelů aut se k žalobě připojí a o jakou částku budou usilovat, zatím není zcela jasné.

Jedna advokátní kancelář, na kterou se v České republice zatím obrátilo asi 150 lidí, se nechala slyšet, že se chtějí odrazit od finanční částky 25 tisíc korun pro každého. Klienti se prý mohou k hromadné žalobě připojit bezplatně.

„Jednou částí bude morální odškodnění, další část škody budou skutečně vynaložené náklady spojené s opravou toho problému. Naši experti budou ta vozidla testovat před a následně po opravě. Tato kritéria pak budou hrát roli pro vyčíslené celkové škody,“ nastínil právník zmíněné kanceláře David Kuboň.

V České republice, ale ani v Německu či v Rakousku, hromadnou žalobu podat nelze, advokáti se proto přidají k hromadným žalobám v Nizozemsku.

Automobilovému průmyslu se daří, prodej vozů v EU loni vzrostl o 9,3 procenta

Číst článek

Základ 25 tisíc je podobná částka, jakou dostali už dříve řidiči v Americe. Těm německá automobilka jako odškodné za namontovaný software dala balíček v hodnotě tisíc dolarů.

Zda mají čeští klienti šanci uspět, lze zatím těžko předvídat. Třeba podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy bude těžké u jednotlivých případů vůbec určit případnou výši vzniklé škody.

„Zatím nikde nezaznělo nic o tom, co konkrétně z hlediska českého práva bylo buď porušeno, nebo jaká konkrétní škoda komu vznikla,“ poznamenal Fiala.

V České republice potřebuje úpravu softwaru, který falšoval emise, přibližně 150 tisíc aut od koncernu Volkswagen. Z toho je asi 106 tisíc škodovek.

Ministerstvo dopravy už dříve řeklo, že bude chtít po Volkswagenu, aby opravil více než 80 procent dotčených aut.

ČRo, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme