Je upoutaný na invalidní vozík, přesto procestoval Island nebo Maroko

17. leden 2016

Jiří Čeloud z Dačic to nevzdal. I když je upoutaný na invalidní vozík, na speciálně upraveném kole projel Maroko a společně s kamarády o tom natočil film. S tím teď chce vrátit naději lidem, kteří jsou na tom podobně jako on.

Premiéra filmu Zlom vaz z produkce 3handbikes zaplnila kino v Dačicích do posledního místa. Jiří Čeloud, Martin Matěj a Pavel Přichystal ho natočili během své cesty Marokem. Na speciálně upravených kolech, takzvaných handbicích, projeli africkou zemi loni v únoru.

Jiří Čeloud, který je po úrazu upoutaný na invalidní vozík, podnikl podobnou expedici potřetí. „Úplně první cesta byla po jižní Čechách, ale pokud se bavíme o velké výpravě, tak ta první byla kolem ostrova Island. Podnikl jsem ji se dvěma kamarády z Dačic a nápad vznikl samozřejmě u piva,“ říká.

Martin s Pavlem seděli na handbiku, na kterém se šlape rukama, úplně poprvé. Přesto se společně s Jirkou na 1100 kilometrů dlouhou cestu vydali. „Byla to paráda, ale byl jsem hodně překvapený, jaká to byla makačka. Jsem zvyklý trochu cvičit a myslel jsem si, že jsem ve formě, ale pak jsem chytl za ty kliky na handbiku a moc to nejelo,“ směje se Martin.

Kromě samotné fyzické námahy při překonávání pohoří Atlasu nebo problémy s marockou policií se handbikeři museli poprat i s nepřízní počasí. V africké zemi je překvapil sníh. „Ten sníh a mráz byl nejhorší. Všichni jsme byli opravdu zdecimovaní, na morálku nám to nepomohlo. Bylo dilema, jestli se zahřívat nebo něco natáčet,“ popisuje Martin Matěj.

Přesto se na cestě našla i spousta světlých okamžiků. „Nejlepší bylo, když jsme zvládli osmdesát kilometrů za den, to byla pecka,“ dodává Pavel Přichystal.

Film, který kluci při své cestě Marokem na handbicích natočili, teď budou postupně promítat v kinech a zamíří s ním i do rehabilitačních ústavů. „Myslíme si, že by to mohlo ovlivnit lidi, kteří jsou jako já na vozíčku,“ říká Jiří Čeloud.

Ten už také pomalu začíná plánovat další expedici. „Rád bych vyrazil na měsíc nebo dva do Íránu, znovu na handbiku,“ prozrazuje.

autor: hoch
Spustit audio