Bez kapra, ale s půstem i salátem. Rusové oslavili Vánoce podle juliánského kalendáře

Pravoslavní křesťané slavili Vánoce. Tedy ti, kteří se přidržují starého, juliánského kalendáře – například Rusové. Tamní Vánoce jsou ale trochu jiné než ty naše. Liší se i skladba vánočních pokrmů na svátečním stole. Třeba kapra byste čekali marně, což ale neznamená, že ruské Vánoce nemají atmosféru.

U jednoho dětského kluziště na Puškinově náměstí potkávám rodinu Michajlovových – pana Nikolaje, jeho ženu Alinu, dceru Irinu a vnučku Natálii. „Dnes jsme se chtěli projít a pobavit se v centru Moskvy. Byli jsme v divadle na dětském představení, potom pojedeme slavit Vánoce domů, kde nás čeká salát, který připravil tady náš dědeček,“ popisuje Alina.

Ke všem ruským svátkům patří domácí salát Olivier se zajímavou historií. Nejslavnější ruský a posléze sovětský salát vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier, který si ve druhé polovině 19. století otevřel v Moskvě restauraci Ermitáž. Do mísy vložil vše, co měl právě po ruce, a tak se zrodila znamenitá pochoutka.

Vánoční hostině by měl předcházet půst

Podle původního receptu má obsahovat na drobné kousky nakrájené pečené maso, brambory, mrkev, okurky a vajíčka. Rusové to všechno obyčejně ještě promísí s velkým množstvím provensálské majonézy. A kombinují různé ingredience. Pečené maso může nahradit vařený salám, majonézu smetana a syrové okurky nakládané a solené.

Čtěte také

Salát Olivier byl na svátečním stole samozřejmě také u Michajlovů. „Salát Olivier a také náš vlastní recept. Jsou v něm nakrájená kuřecí srdíčka, obsahuje majonézu, houby, cibuli a hrášek,“ vysvětlují.

Vánoční hostině by měl teoreticky předcházet půst. Proto se Štědrému dnu říká сочелник, podle šťávy ze semínek, zrnek pšenice, rýže nebo také podle čočkové kaše.

Sočivo – podivná hmota, která chutná výtečně

Je v tom trochu zmatek, a tak tradiční postní pokrm sočivo popisuje kuchařka Ljudmila Žvějkinová: „Sočivo se připravuje z ječmene nebo pšenice. Obiloviny se musely jemně podrtit, aby se zrnka nerozpadla, ale zbavila se otrub. Potom se obilí namočilo do vody, nechalo odstát a okolo pěti hodin vařilo. Na kilo pšenice tři litry vody.“

I takhle vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku

Sama o sobě by ale tato zvláštní a nevábně vyhlížející hmota nebyla moc chutná. „Podle tradice se přidává med nebo sirup, ořechy a mák, který se musí předem namočit do vody,“ osvětluje Ljudmila Žvějkinová a dodává: „ Med zahřejeme. Přidávám ještě drcené a třené ořechy, které pustí olej, jsou jemnější a sočivu dodají specifickou chuť.“

Sočivo jsem ochutnal a musím uznat, že je výtečné. Teď ale nastává nejvyšší čas rozloučit se s rodinou Michajlovových, protože ti mají nabitý vánoční program. A hlavně se těší ke svátečnímu stolu.

autor: mdo
Spustit audio