V ústecké Spolchemii zasahovala policie, zadržela nejméně dva lidi

V ústecké Spolchemii dnes odpoledne zasahovala policie. Podle mluvčího firmy Jana Charváta to bylo kvůli činnosti společnosti Via Chem. Policisté měli podle něj povolení od soudu. Policie důvod zásahu odmítla uvést.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolek pro chemickou a hutní výrobu

Spolek pro chemickou a hutní výrobu | Foto: Jan Pácha | Zdroj: Český rozhlas

„Zásah se netýkal činnosti Spolku pro chemickou a hutní výrobu, ale společnosti Via Chem. My poskytneme orgánům činným v trestním řízení veškerou podporu, kterou budeme moci poskytnout," řekl ČTK mluvčí Spolchemie Jan Charvát.

Česká televize uvedla, že policie zadržela nejméně dva lidi. Případ podle ní souvisí s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem. Policisté také údajně zapečetili kanceláře Krajského soudu v Českých Budějovicích. Právě tento soud se zabývá insolvencí zadlužené Via Chem Group.

Reportér České televize Jiří Hynek na sociální síti Twitter uvedl, že akci kolem Sisáka provádí protikorupční policie a dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej to odmítl komentovat: „Nebudeme poskytovat žádné informace."

Společnost Via Chem Group, se kterou je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu zhruba třetinový podíl.

Nyní je Via Chem Group v úpadku a věřitelům dluží téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala také v některých kontroverzních obchodech.

Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila později firma Key Investments, které v minulosti svěřila města Sokolov a Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme