Získat peníze na nový kotel v kotlíkových dotacích je jednoduché, říká odborník na energetiku

15. leden 2016
Dobré odpoledne

Už za šest let nebudeme moci topit ve starých ručně obsluhovaných kotlích na hnědé uhlí. „V řadě domů v Česku se ještě topí hnědým uhlím. A to pak stačí jeden nebo dva komíny, které vypouštějí kouř z hnědého uhlí a otráví to vzduch v celé vesnici,“ vysvětluje jednatel Energetické agentury Vysočiny Zbyněk Bouda pohnutky k vypsání dotací na výměnu starých kotlů.

„Od roku 2022 bude zakázáno používat kotle na hnědé uhlí s ručním ovládáním. Každý si musí do té doby pořídit nový. A teď je možnost získat na nový kotel příspěvek až klidně přes sto tisíc korun. A vyplnit formuláře je v tomto případě jednoduché,“ udává Zbyněk Bouda.

Na co může být starý kotel, který chceme vyměnit?

Kotel na dřevo můžeme nahradit zase jen kotlem na dřevo, nemůžete si místo něj koupit kotel na uhlí. Když máme kotel na uhlí – starý, do kterého se ručně přikládá, a chceme moderní s automatickým přikládáním, můžete zažádat o kotlíkové dotace. „Původní kotel nemůže být na plyn. Musí být na uhlí nebo na dřevo. Jinak se na něj kotlíková dotace nevztahuje. Kotel navíc musí splňovat parametry emisí a dalších věcí ekodesign,“ říká Zbyněk Bouda.

Co můžete žádat?

Pokud máte kotel na tuhá paliva, můžete ho vyměnit na kotel na dřevo, automatický na uhlí, plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo. Dotace se navíc vztahují i na nové rozvody, regulace nebo radiátory. Pokud se ukáže, že nemáte dost zateplený dům, můžete do žádosti na dotace zahrnout i výměnu oken nebo nové dveře – říká se tomu mikroenergetická opatření.

Co potřebujete?

Žadatel musí vlastnit rodinný dům a ten musí být vytápěn kotlem na tuhá paliva. Vyplní žádost a přidá povinné přílohy – výpis z registru obyvatel, výpis z katastru, dodá průkaz energetické náročnosti budovy nebo posudek znalce, který doporučí opatření. Pak se čeká, až mu Rada Kraje Vysočiny schválí žádost.

Kolik dostanete?

Maximální rozpočtová částka je až 150 tisíc. Dostaneme od Kraje 70-80 procent, obyvatelé měst Pelhřimov, Humpolec, Třebíč a Velké Meziříčí mají pětiprocentní bonus.

Pokud si s žádostí nevíte rady, můžete navštívit třeba poradenské centrum při Energetické agentuře Vysočiny.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio