Dívali se, jestli se běloši hýbou. Útok teroristů v Burkině Faso nepřežilo víc než 20 lidí

Burkinafaské jednotky dnes ráno ukončily zásah v hotelu a kavárně v metropoli Ouagadougou, na které v pátek pozdě večer zaútočili teroristé. Podle burkinafaského prezidenta bylo osvobozeno nejméně 150 rukojmích. O život přišlo podle posledních informací 29 lidí, 30 lidí je zraněných. Mezi mrtvými jsou i čtyři útočníci. K útoku se podle agentury AP na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Více než 20 lidí zemřelo při útoku na hotel v Burkině Faso

Více než 20 lidí zemřelo při útoku na hotel v Burkině Faso | Zdroj: Reuters

Teroristé v pátek kolem 21:30 SEČ nejprve vtrhli do kavárny, kde bylo podle místní televize asi 100 lidí, a poté vnikli do hotelu, oblíbeného mezi západními diplomaty a podnikateli. Předtím před hotelem zapálili několik aut a motorek.

„Zrovna jsme otevřeli a uvnitř bylo několik zákazníků, když jsme uslyšeli výstřely,“ řekl agentuře Reuters číšník z blízké restaurace. Tři teroristé podle něj stříleli do vzduchu. Lidé začali utíkat. „Útočníci pak začali střílet v kavárně Cappuccino a zapálili ji,“ dodal.

Podle jednoho ze svědků incidentu, kterého citovala lokální televize, teroristé s jedinou výjimkou stříleli výhradně po běloších. Ti tvoří většinu obětí. Podle dostupných zpráv jsou dva mrtví Francouzi a dva Švýcaři, státní příslušnost ostatních zatím nebyla upřesněna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teroristé v hlavním městě západoafrické Burkiny Faso zabili nejméně 23 lidí. O terorismu v Africe mluvil odborník na terorismus z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Jedna z přeživších popsala, že lidé v kavárně nejprve střelbu a exploze považovali za výbuchy petard. Pak ale vešli dva ozbrojenci oblečení v černém a začali střílet.

„Slyšeli jsme výstřely, granáty, výbuchy. Bylo to extrémně hlasité a trvalo to velmi dlouho,“ řekla agentuře Reuters Slovinka, která si nepřála zveřejnit své jméno.

„Chodili sem a tam. Jeden by si myslel, že už to skončilo, ale oni se vrátili a zastřelili další lidi. Vraceli se a dívali se, jestli se běloši hýbou, a případně na ně znovu vypálili,“ dodala.

Burkinafaský prezident Roch Marc Christian Kaboré označil útok za „zbabělý a ohavný“ čin. Obdobně událost hodnotí francouzský prezident François Hollande.

Po několika hodinách příprav zahájily burkinafaské jednotky zásah proti teroristům, logisticky je přitom podpořili francouzští vojáci, kteří dorazili ze sousedního Mali.

Akce, kterou komplikovala skutečnost, že teroristé nastražili v hotelu výbušniny, skončila dnes po 09:00 SEČ. Zabiti byli tři teroristé, podle burkinafaských úřadů „jeden Arab“ a „dva černí Afričané“. Policisté pak podle agentur prohledali okolní hotely. V jednom z nich, hotelu Yibi, zabili čtvrtého útočníka.

Burkinafaský prezident Kaboré zhruba dvě hodiny po skončení zásahu uvedl, že ze čtyř zabitých útočníků jsou dvě ženy, ambasador Thibault to ale na twitteru popřel. V souvislosti s atentátem byli zatčeni tři lidé, uvedla místní televize.

Mezi osvobozenými byl mimo jiné burkinafaský ministr veřejných služeb, práce a sociálního zabezpečení. České ministerstvo zahraničí podle své mluvčí Michaely Lagronové nemá informace, že by se na místě nacházeli nějací Češi, a ani to nepředpokládá.

K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Uvedla to skupina SITE, která monitoruje islamistické struktury. Konkrétně má podle ní atentát na svědomí islamistické hnutí Murábitún, založené před několika lety obávaným alžírským radikálem Mochtárem Belmochtárem, o kterém se již několikrát spekulovalo, že je po smrti. Murábitún loni v prosinci oznámil, že se sloučil s AQIM.

Murábitún se přihlásil už k atentátu na hotel v maliském Bamaku loni v listopadu. Zahynulo tehdy 22 lidí.

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. Loni v září uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Země byla dosud teroristických útoků ušetřena.

Na severu Burkiny Faso u hranice s Mali byli v noci na dnešek uneseni dva Australané, o kterých burkinafaské úřady zprvu informovaly jako o Rakušanech. Není ale jisté, zda únos souvisí s atentáty v Ouagadougou.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme