Lidé v šesti nových obcích volí své zastupitele. Místy účast přesáhla 50 procent

V šesti obcích vzniklých z bývalých vojenských újezdů dnes lidé volí své zastupitele a zdá se, že místy by o ně mohl být slušný zájem. Třeba v Luboměři pod Strážnou na Přerovsku překročila volební účast už kolem poledne padesát procent. Kromě šesti nových obcí se dnes volí také ve čtyřech dalších, kde se zastupitelstva rozpadla. Volební místnosti se všude uzavřou ve 22 hodin.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do zastupitelstva Města Libavá, obce, která vznikla 1. ledna 2016 v souvislosti se zmenšením vojenského újezdu Libavá. Samospráva se tu volí poprvé po více než sedmdesáti letech

Volby do zastupitelstva Města Libavá, obce, která vznikla 1. ledna 2016 v souvislosti se zmenšením vojenského újezdu Libavá. Samospráva se tu volí poprvé po více než sedmdesáti letech | Foto: Monika Pustovková

Mezi obce, které vznikly 1. ledna zrušením nebo zmenšením vojenských újezdů, patří Polná na Šumavě, Bražec a Doupovské Hradiště na Karlovarsku, Luboměř pod Strážnou na Přerovsku a Kozlov a Město Libavá na Olomoucku.

Vypadá to, že účast by mohla být slušná. Třeba v Luboměři pod Strážnou mělo už kolem poledne odvoleno více než 50 procent z celkem asi devíti desítek oprávněných voličů.

Další místa na tom byla zpravidla o něco hůř, přišlo kolem třetiny voličů, účast se však může v průběhu dne ještě hodně měnit. Hlasování, které začalo v 7 hodin ráno, potrvá až 22 hodin.

Výsledky po sečtení hlasů nabídne ČSÚ na oficiálním volebním webu. „Konečné výsledky by měly být dostupné v neděli v ranních hodinách,“ řekla mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Po zveřejnění oficiálních výsledků čeká nové zastupitele volba starostů a místostarostu. Pak mohou nové samosprávy začít pracovat na obecní agendě, což v první fázi bude zejména přebírání majetku od armády.

Kromě zmiňovaných nových obcí dnes lidé volí také v Chlustině a Jivině na Berounsku, Slezských Pavlovicích na Bruntálsku a v Mladecku na Opavsku. Vybírají nová zastupitelstva namísto těch, která se loni z různých příčin rozpadla.

Nové obce na území bývalých vojenských újezdů | Foto: Český rozhlas

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme