Írán propustil na svobodu čtyři íránsko-americké občany

Írán oznámil, že propustil na svobodu čtyři íránsko-americké občany. Jedním z nich je podle BBC zpravodaj amerického listu The Washington Post v Íránu Jason Rezaian. Dalšími propuštěnými jsou podle íránské státní televize Amir Hekmati, Saeed Abedini a Nosratollah Khosravi. Američané mají recipročně propustit sedm íránských vězňů, uvedla íránská média. Washinton to zatím nepotvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

„V souladu s nařízením nejvyšší bezpečnostní rady a v národním zájmu byli v rámci výměny vězňů propuštěni čtyři odsouzení, kteří mají dvojí občanství," citovaly íránské agentury teheránského generálního prokurátora Abbáse Džafarího Dolatabádího. Žádné další podrobnosti prokurátor neuvedl.

Rezaian byl loni v říjnu shledán vinným ze špionáže a odsouzen do vězení. Výši trestu však revoluční tribunál v Teheránu, který soudí politické případy či kauzy dotýkající se národní bezpečnosti, neupřesnil.

Abedini byl v roce 2012 uvězněn kvůli údajnému šíření křesťanství, za což dostal osm let. Bývalý voják Hekmati byl zadržen v roce 2011 a později odsouzen za špionáž. Bližší podrobnosti o Khosravim agentury neuvádějí.

Podle AP je v Íránu zadržován ještě americký podnikatel Siamad Namazi. Zatkli ho loni v říjnu, když ze svého sídla v Dubaji přicestoval na návštěvu příbuzných do Teheránu.

Jak poznamenaly světové tiskové agentury, krok Teheránu je nejspíš další snahou Íránců získat si přízeň Západu, aby mohly být zrušeny mezinárodní sankce zavedené kvůli spornému íránskému jadernému programu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme