Ukrajina protestuje proti cestě poslanců KSČM do Donbasu. Nevím o ní nic, říká Filip

Ukrajinská diplomacie prý ostře protestuje proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují povstalci. Píší o tom ukrajinská média. Česká diplomacie zatím žádnou protestní nótu ze strany Kyjeva neobdržela. Předseda KSČM Vojtěch Filip Českému rozhlasu řekl, že o cestě nic neví, soukromé cesty poslanců prý nekontroluje a kontrolovat nehodlá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tank proruských povstalců v Donbasu

Tank proruských povstalců v Donbasu | Zdroj: Reuters

Ukrajinské ministerstvo zahraničí podle ukrajinských médií v souvislosti s cestou českých poslanců vyzvalo českou vládu i parlament, aby se veřejně distancovaly od podobných provokací.

Podle Kyjeva oba čeští občané na území Ukrajiny vstoupili nelegálně, čímž porušili ukrajinské zákony. Navíc třídenní cesta plánovaná na tento týden nebyla nijak projednána s ukrajinskými úřady.

Takové kroky jsou podle prohlášení Kyjeva vyjádřením neúcty vůči ukrajinské svrchovanosti. Jsou rovněž v rozporu s oficiálním postojem České republiky a Evropské unie, které odsuzují ruskou agresi vůči Ukrajině.

Jak uvedla agentura Interfax-Ukrajina, cílem třídenní cesty českých poslanců do samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny bylo shromažďovat informace o důsledcích nepřátelských akcí a o humanitární situaci a také navázat kontakt s civilisty.

Agentura připomněla, že Ondráček je členem poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Ukrajinská diplomacie v pátek zveřejnila na svých stránkách komentář o tom, že v případě cesty dvou českých poslanců došlo k porušení pravidel pro vjezd do země. Česká diplomacie však zatím o nějakém oficiálním protestu neví.

„Žádnou protestní nótu jsme neobdrželi,“ řekla dnes agentuře ČTK Irena Valentová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí.

Podle českého serveru aktualne.cz poslanci o své nynější cestě předem neinformovali vedení Poslanecké sněmovny ani české ministerstvo zahraničí.

Zdroj z Černínského paláce dnes agentuře ČTK neoficiálně řekl, že česká diplomacie se o návštěvě dozvěděla od svých ukrajinských kolegů.

Poslance Ondráčka a Mackovíka se zatím nepodařilo kontaktovat. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jsou poslanci na Ukrajině zřejmě soukromě, on sám prý o celé situaci nemá podrobnější informace. Podobně se vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Nevím o tom nic. Soukromé cesty poslanců v době, kdy sněmovna nezasedá, nekontroluji, ani kontrolovat nehodlám,“ řekl Filip Českému rozhlasu.

Protesty na Ukrajině, které vyvrcholily na začátku roku 2014, vedly ke svržení režimu prezidenta Viktora Janukovyče, jenž utekl do Ruska. Nedlouho poté došlo k ruské anexi Krymského poloostrova a propuknul konflikt na východě Ukrajiny, kde začali operovat proruští separatisté.

Kyjev obviňuje Moskvu, že v oblasti bojují i ruští vojáci. Rusové to ale popírají. Konflikt v Donbasu si od dubna 2014 vyžádal více než 9000 mrtvých.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme