Tříkrálové koledování skončilo, charity sčítají dary

16. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Letošní putování tří králů s pokladničkami je u konce. Sbírka na Charitu trvala čtrnáct dní. A před charitními pracovníky a úředníky z magistrátů je teď velký úkol - spočítat vybrané peníze.

První várku kasiček už otevřeli i v Charitě Ostrava. „Rozstřihne se provázek, přetrhne se pečeťka a otevře se pokladnička. Někdy to jde těžko ten provázek přestřihnout,“ popisuje charitní pracovnice Andrea Hajná. „Rozdělíme si to na jednotlivé bankovky a mince a potom to spočítáme, zapíšeme a roztřídíme.“

„Počítá se zhruba polovina z 330, které jsme měli zapečetěny pro letošní sbírku. Na sčítání se podílejí kolegové z Charity i samotné úřednice,“ vysvětluje mluvčí Charity Ostrava Dalibor Kraut.

V místnosti tady u stolů sedí a počítá celkem osm lidí. Kasičky jim sem přivezli koordinátoři z jednotlivých lokalit v Ostravě, kde se koledovalo.

„Bývají v tom hodně zapojeny farnosti, v některých místech jsou to konkrétní osoby. Taky se zapojily některé školy, především střední školy, Biskupské gymnázium nebo Gymnázium Olgy Havlové. Zapojily se také skautské oddíly a v některých částech Ostravy i dobrovolní hasiči,“ říká Zdeněk Staněk z Charity svatého Alexandra, která se společně s Charitou Ostrava podělí o výtěžek z ostravské sbírky.

Peníze půjdou třeba na charitní středisko svaté Lucie. „Část výtěžku využijeme na dofinancování rekonstrukce těchto tréninkových prostor, která stála celkem bezmála tři miliony s tím, že vlastně ta letošní tříkrálová sbírka se bude podílet třemi sty tisíci,“ dodává Dalibor Kraut.

Dalšími záměry jsou mobilní hospic svatého Kryštofa a pečovatelská služba střediska matky Terezy.

V Ostravě letos koledovalo na 1200 dobrovolníků. Za pomoc je Charita odmění začátkem února. Pozve je do divadla a na bruslení.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio