Společnost SpaceX vyšle na orbitu satelit a pokusí se o přistání rakety Falcon 9 na hladině oceánu

Raketa Falcon 9 americké firmy SpaceX má pro NASA do vesmíru vynést satelit Jason-3. Zařízení bude sledovat oceány. První stupeň rakety se po startu z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii oddělí a pokusí se přistát na plovoucí plošině. Tento manévr se společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska dosud nepodařil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX se satelitem Jason-3

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX se satelitem Jason-3 | Zdroj: Reuters

Co už se ale podařilo, je přistání na pevnině. První stupeň rakety Falcon 9 s devíti motory Merlin loni v prosinci několik minut po startu ladně přistál zpět na floridském Mysu Canaveral k velké radosti zaměstnanců kalifornské základny společnosti SpaceX.

Teď se má pokusit o obdobný manévr s tím rozdílem, že přistávací plochou je robotická loď na hladině Tichého oceánu.

V minulosti se už vertikální přistání spodní části Falconu na vodní plošině třikrát nezdařilo. Při tom posledním přistála, ale převrátila se.

Celé úsilí má umožnit vícenásobné využívání prvních stupňů Falconu.

Společnost Space X miliardáře Elona Muska je jednou ze třech firem, se kterými tento týden americká NASA uzavřela kontrakt na zásobování Mezinárodní vesmírné stanice.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme