V Číně otevřeli novou investiční banku. Podle USA by mohla být konkurencí Světové banky

V čínském Pekingu o víkendu oficiálně otevřela nová mezinárodní investiční banka, kterou Spojené státy považují za konkurenci pro Světovou banku. U slavnostního spuštění Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB) byl čínský prezident Si Tin-pching a zástupci 57 členských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB)

Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) | Zdroj: Reuters

I přes odpor Washingtonu k tomuto projektu se na něm podílí i řada amerických spojenců včetně Británie, Austrálie nebo Jižní Koreje.

„Budeme půjčovat kapitál v amerických dolarech, eurech, čínských jüanech a několika dalších měnách. Dohled nad rozdělováním investic se rozdělí mezi management a dozorčí radu a bude nekompromisně přísný. Věříme, že banku vybudujeme jako skutečně mezinárodní multilaterální instituci, kde budou vládnout pravidla hodná jedenadvacátého století,“ představil oficiálně banku její prezident Ťin Li-Čchün.

Vytvoření AIIB navrhla v roce 2013 Čína, která je největším akcionářem nové instituce. AIIB má sloužit pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii.

Základní kapitál banky činí 100 miliard dolarů. Podle agentury Reuters se očekává, že AIIB bude během prvních pěti až šesti let poskytovat úvěry v objemu deseti až 15 miliard dolarů ročně.

Druhým největším akcionářem banky je Indie, následují Rusko, Německo a Jižní Korea. Mezi členy AIIB nepatří Japonsko, které podporuje Asijskou rozvojovou banku (ADB).

Úspěšné fungování AIIB by podle agentury Reuters bylo pro Peking diplomatickým triumfem.

Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) | Foto: Reuters

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme