Jeden z účastníků testů nového léku ve Francii zemřel

Dobrovolník, který testoval nový lék ve Francii, zemřel. Muž byl už několik dní ve stavu klinické smrti. Vážné zdravotní problémy má po experimentu s novou látkou ještě dalších pět lidí. Někteří z nich mají podle lékařů neurologické potíže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soukromá klinika ve městě Rennes

Soukromá klinika ve městě Rennes | Zdroj: Reuters

Lék proti bolesti testovala soukromá klinika Biotrial ve městě Rennes na západě Francie. Přípravek vyrábí portugalská laboratoř.

Dobrovolníci byli zdraví, dokud ve čtvrtek nepožili testovaný lék, oznámilo už v pátek bez dalšího upřesnění francouzské ministerstvo zdravotnictví.

Zprvu se objevovaly spekulace o tom, že v látce bylo konopí, francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Tourainová to ale odmítá.

„Tento lék neobsahuje konopí. Není v něm ani jakákoliv látka odvozená z konopí. Váže se na určité složky organismu, kterým se říká endokanabinoidní systém. Ale znovu zdůrazňuji, není tam žádný výtažek z konopí,“ prohlásila.

Experimentu se zúčastnilo dohromady devadesát mužů ve věku 28 a 49 let. Francouzský deník Le Monde připomíná, že se klinických testů ročně účastní tisíce dobrovolníků, k incidentům ale dochází jen ojediněle.

Nový lék vědci nejprve vyzkoušejí na zvířatech nebo izolovaných orgánech. První testy na zdravých lidech se poté dělají s použitím minimálního množství látky.

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme