Zaměstnanci Klatovské nemocnice budou mít vlastní školku

17. leden 2016

Nemocnice v Klatovech zřídí školku pro děti zaměstnanců. Otevřena bude tak, aby maminky mohly sloužit i dvanáctihodinové služby.

Miliardu korun uvolní ministerstvo práce a sociálních věcí na takzvané firemní školky nebo dětské skupiny. Rodičům mají pomoct při návratu do práce po mateřské dovolené. Dotace je určená na vybudování a provoz těchto zařízení a uchází se o ni mimo jiné i Klatovská nemocnice. Prostory pro školku už má a zájem ze strany zaměstnanců prý také.

„V současné době je velký nedostatek zdravotnického personálu, zejména všeobecných sester, porodních asistentek, fyzioterapeutek a z toho důvodu potřebujeme, aby se nám, pokud možno, byť i na částečné úvazky vracely do práce," vysvětlila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Vladislava Veselá.

Ročně na mateřskou dovolenou odchází deset až patnáct nelékařských pracovnic Klatovské nemocnice. Zpátky se jich ale vrací už jen polovina a to jsou ty maminky, které mají doma zajištěné hlídání. U žen, kterým nemá kdo děti hlídat, je ale problém. Některé děti by byly schopny jít už ve dvou a půl letech do školky, ale klatovské školky jsou plné a mladší děti prostě neberou. Plánovaná firemní školka by měla právě těmto matkám vyjít vstříc. Podle předběžných odhadů by za měsíční pobyt dítěte v této školce rodiče zaplatili okolo dvou tisíc korun.

„Chtěli bychom tu školku otevřít i v režimu, že by nemusely být celý den, od rána do večera v pracovní době té matky, ale i jednorázově, že by si zaplatili hodinovou sazbu a podle potřeby si vybrali, kolik hodin tam to dítě chtějí nechat," uvedla Vladislava Veselá.

Školka vznikne v budově po bývalých plicních ambulancích

Školku by uvítaly i zaměstnankyně zařízení. Jednou z nich je i vedoucí ekonomického oddělení Renata Valdmanová, která na svoji první mateřskou dovolenou nastupuje už zhruba za měsíc.

„Jsem z toho určitě nadšená a hlavně i to, že ta školka tady pro nás bude hodně blízko, v místě pracoviště, což je ideální už jenom kvůli tomu, že když tam mohou být roční děti, tak kdykoliv se můžete sebrat, můžete se na to děťátko jít podívat atd. Takže já to určitě vítám jako velmi dobrý nápad," pochvalovala si záměr na zbudování firemní školky Renata Valdmanová.

Mateřská škola bude sídlit přímo v areálu nemocnice, a to v budově po plicích ambulancích. Prostory si sice vyžádají určité stavební úpravy, nebudou ale nijak výrazné. Většinu nákladů na vybavení a provoz pak pokryje dotace.

„Čekáme akorát na stanovisko hygieny a jsme připraveni od poloviny roku udělat šest ku šesti, že šest dětí od jednoho do tří let a šest dětí od tří do šesti let. Počítáme, že bude otevřeno od tři čtvrtě na šest ráno do osmnácti patnácti večer, aby i sestry, které jsou ve dvanáctihodinovém režimu, od šesti do šesti mohly případně ty děti vyzvednout," doplnil ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák.

Školce bude patřit přízemí a díky vlastnímu vchodu bude oddělená od ostatního provozu. V dalších patrech budovy Klatovská nemocnice zřídí hospicová a sociální lůžka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio