Jihlavské popelnice kontrolují odpadoví detektivové, povzbuzují k lepšímu třídění

Na popelnicích v Jihlavě se začínají objevovat papírové cedulky. Některé gratulují ke vzornému třídění odpadu, většina z nich ale naopak vyzývá k třídění pečlivějšímu. Na přistavěné popelnice je umisťují odpadoví detektivové. V nepořádku se ale nehrabou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přeplněné popelnice, odpadky

přeplněné popelnice, odpadky | Foto: Eva Odstrčilová

„Tady je popelnice přeplněná. Když ji otevřeme a podíváme se na vrchní pytle, tak je evidentní, že se tu plasty úplně správně netřídí. Jen z toho mála, co vidíme, je v tomto případě jasné, že by na separaci odpadu mohli ještě trochu zapracovat,“ říká úředník odboru životního prostředí Jan Machančík.

Na připravené popelnice před rodinnými domy pověsí první jihlavský odpadový detektiv cedulku s upozorněním, že by tu plasty mohli třídit lépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plasty ani papír do popelnice nepatří. Odpad v Jihlavě kontrolují detektivové. Více od Daniela Zacha

„Tahle je asi nehorší, co se týká přeplnění. Jinak jsme viděli i horší popelnice, ve kterých byly i papíry. V této je možná také papír, my ho ale nevidíme, protože je někde níž," odhaduje Machančík.

Cedulku od odpadového detektiva našel na popelnici i Václav Drábek. Moc si jí ale nevšímá: „To je normální. Kam bych s tím chodil?“

Kontejnery na tříděný odpad má přitom starší muž jen pár desítek metrů od domu. Říká, že tam zajde jen občas: „S papíry a nějakými volovinami.“

V letošním roce obejdou magistrátní úředníci v rolích detektivů postupně popelnice před všemi rodinnými domy v Jihlavě.

„Během celého roku bychom chtěli postupně projít všechny ulice města,“ plánuje mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Odpadový detektiv má podle Tulise informovat a povzbuzovat k většímu třídění. Pokuty rozdávat nebude.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace | Foto: Michal Jindra

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme