Obvodní soud uvalil na Prahu exekuci kvůli kartě opencard

Praha čelí kvůli kartě opencard exekuci. Na město ji dnes ráno uvalil Obvodní soud pro Prahu 1. Magistrát podle něj nerespektoval soudní nařízení, podle kterého měl vlastníku autorských práv, společnosti eMoneyServices (EMS), umožnit kontrolu systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Společnost EMS už delší dobu Prahu podezřívá, že software k opencard nepoužívá v souladu se zakoupenou licencí. V minulém roce proto usilovala o to, aby její lidé mohli do fungování systému nahlédnout.

Praha to odmítala, EMS se proto obrátila na Městský soud v Praze, který na konci loňského roku rozhodl, že magistrát kontrolu společnosti umožnit musí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil na Prahu exekuci kvůli opencard. Podrobnosti zjišťovala Veronika Neprašová

Obvodní soud pro Prahu 1 teď dal za pravdu tvrzením firmy EMS, podle které Praha jejím lidem neposkytla prakticky žádné důležité informace a neumožnila jim přístup na požadovaná pracoviště. Žádná kontrola, o kterou žádali, prý fakticky neproběhla.

„O systém se de facto víc než rok nikdo nestará, systém je v havarijním dezolátním stavu a my jsme potřebovali zkontrolovat, jak dalece v dezolátní stavu je. Praha toto neumožnila a nám nezbylo nic jiného než se obrátit na soudy. Výsledkem je nyní exekuce,“ řekl Radiožurnálu mluvčí EMS Martin Opatrný.

Pražský magistrát to ale vidí jinak. Podle něj mohli zaměstnanci EMS přijít na kontrolu každý pracovní den, ve který o to požádali, a mohli nahlédnout jak do databází, tak do serverovny i do každého relevantního počítače, který s opencard nějakým způsobem pracuje. Poslední kontrola prý byla 22. prosince.

Rozhodnutí o exekuci nechce zatím magistrát komentovat. Podle mluvčího Víta Hofmana se musí s rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 1 nejprve seznámit a podle toho pak bude dále postupovat.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a projekt dosud vyšel město na asi 1,35 miliardy korun. Karta měla podle původního projektu z doby exprimátora Pavla Béma ((ODS) původně nabízet několik desítek služeb včetně tzv. mikropeněženky. V současné době ale funguje především jako elektronická tramvajenka či průkaz do městské knihovny. Je spojena s řadou problematických smluv, s nimiž se vedení města neúspěšně snaží vyrovnat.

Jako u každé jiné exekuce má teď město obstavené účty a podle výše uplatňované pohledávky možná i majetek. „Přednostně se zajišťují bankovní účty, samozřejmě také nemovitosti, pokud je to účelné vzhledem k výši vykonávané pohledávky,“ popsala postup u exekuce mluvčí obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Co se týká samotné opencard, na její provoz rozhodnutí soudu žádný vliv nemá. Město může i nadále vydávat nové karty, takže cestujících by se problém neměl nijak dotknout.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Vydávání karet opencard bylo v uplynulých měsících několikrát přerušeno právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona. Kvůli chybějící podpoře na podzim několikrát vypadlo vydávání karet.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 140 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl. Celkem se EMS dožaduje za opencard 654 milionů korun. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme