Humanitární pomoc uprchlíkům; na odpočívadle u pumpy

19. leden 2016

Není to tak dávno, co byla chorvatsko-srbská hranice "horkou" půdou. Balkánskou cestou se do Evropy přesouvali desetisíce běženců. Jak to tam vypadá dnes?

„Je to takový prostor u benzinové pumpy. Dvakrát do hodiny tam najednou čtyři autobusy, ze kterých potom vystupují ti uprchlíci,“ komentuje Barbora Kreuzerová pro Český rozhlas Plus situaci balkánských uprchlíků, kteří se dostanou na pomezí hranice Chorvatska a Srbska do vesnice Adaševci.

Minulý rok na podzim začali chodit první zprávy o tom, že lidé, kteří přicházejí balkánskou cestou, jsou na tom špatně fyzicky, mají málo oblečení, jídla a jsou nemocní.

„Dnes už je ta situace mnohem lepší, protože když vystoupí, dostanou najíst, dostanou plenky pro děti, mají možnost dojít si aspoň na záchod,“ srovnává Kreuzerová situaci, kterou na tomto místě zažila před rokem.

„Je tam oblečení, nechybí prostředky, ale je to obrovská práce ve skladech. Matky dostanou třeba tři pleny, ne celý balík, a to je to, co se snaží humanitární organizace dělat – neplýtvat,“ popisuje Kreuzerová strategii rozdělování pomoci uprchlíkům od humanitárních organizací a dodává, že chybí především lidé kvůli náročné organizaci.

Uprchlíků je nyní na tomto místě méně kvůli počasí, ale očekává se, že balkánskou cestou přijde 1 600 000 lidí v průběhu roku 2016.

autoři: bar , Ivana Navrátilová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.