Tolerujeme kouření i pití alkoholu. Musíme se zaměřit na prevenci ve školách, tvrdí náměstkyně ministra zdravotnictví

Vláda představila akční plán pro boj s hazardem, alkoholem a tabákem. Cílem je zmírnit společenské dopady závislostí na nich. Jak vyplývá ze statistiky, se kterou pracují vládní představitelé, následky kouření připraví ročně o život 16 tisíc lidí.

Oficiální dokument navíc upozorňuje, že za uplynulých 20 let se téměř nepodařilo snížit počet lidí závislých na nikotinu. Odborníci také upozorňují, že je třeba odradit účinnější prevencí od konzumace alkoholu a tabáku hlavně děti a mládež.

Čtěte také

„Akční plán je jízdní řád určující spolupráci mezi ministerstvy,“ přibližuje náměstkyně ministra zdravotnictví za ČSSD Lenka Teska Arnoštová v rozhovoru s moderátorkou Veronikou Sedláčkovou. Podle ní jde o první dokument shrnující podobnou spolupráci.

Jenže to vše přichází v době, kdy se stále nepodařilo schválit takzvaný protikuřácký zákon. „Doufám, že nakonec projde. Jeho účinnost by byla ke květnu 2016,“ domnívá se a připomíná, že hlavní je řešit problematiku návykových látek u dětí a mládeže.

Primární prevence by tedy podle jejích slov měla směřovat především do škol a školských zařízení. Pro financování chce ministerstvo zdravotnictví využít evropské strukturální fondy.


Každý Čech vypije ročně v průměru asi 8 až 9 litrů čistého alkoholu. Pětina 15letých pravidelně pije alkohol a 16 % kouří. I to vyplývá ze zjištění národního protidrogového koordinátora.

„Na oblast tabáku máme 200 milionů korun a na oblast alkoholu 380 milionů,“ informuje Lenka Teska Arnoštová a dodává, že je třeba změnit smýšlení lidí: „U nás je obrovská tolerance užívání alkoholu i tabáku.“

Jak vysvětluje, že se na poli závislostí v Česku se za posledních asi 20 let nic podstatně nezlepšilo? I na to se ptala moderátorka Veronika Sedláčková v Hlavních zprávách. Odpovědi Lenky Tesky Arnoštové si můžete připomenout v audiu přímo v tomto článku.

autoři: ves , šše
Spustit audio