IS přichází o zdroje peněz, bojovníkům prý vyplácí jen poloviční mzdy

Bojovníci takzvaného Islámského státu údajně dostávají nižší platy. Vyplývá to z dokumentu získaného na bojištích v Sýrii. Islamisté dosud získávali miliony dolarů měsíčně, i proto také minulý týden zaútočili Američané na jejich banku v iráckém Mosulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník IS drží jeho vlajku v ulicích Mosulu (archivní foto)

Bojovník IS drží jeho vlajku v ulicích Mosulu (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Podle dokumentu pocházejícího z Aleppa, tedy z míst bojů mezi vládními jednotkami a IS u města al-Báb, mají všichni bojovníci tzv. Islámského státu dostávat jen polovinu platů. A podobné informace přicházejí i z jejich hlavního sídla, z města Rakka.

Měsíčně dosud dostávali od 800 do jednoho tisíce amerických dolarů a i díky tomu mohli rekrutovat další a další členy z celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mzdy bojovníků tvoří asi 43 procent všech nákladů tzv. Islámského státu, poznamenal Robert Mikoláš

Bojovníci také v řadách IS tvoří privilegovanou vrstvu a provdat se za některého z nich se chce mnoho syrských či iráckých dívek, zejména pocházejících z chudších poměrů.

Mzdy bojovníků pak tvoří asi 43 procent všech nákladů tzv. Islámského státu. Ten však vydělává i na prodeji uměleckých děl, dostává výkupné, dary od příznivců, má zisky z prodeje vypěstovaných potravin a samozřejmě z daní.

Spojenci ničí ropná pole i finanční centra IS

Ropa je jedním ze dvou hlavních zdrojů příjmů IS. Až do loňského října získávalo toto extremistické hnutí 47 milionů dolarů měsíčně právě díky prodeji a pašování ropy, a to i do Turecka.

Od té doby však Američané a jejich spojenci zesílili údery na ropné věže i konvoje aut přepravujících tuto strategickou surovinu. A stejně tak se staly cílem mohutných náletů ruských a syrských sil.

Zisk islamistů tak od té doby klesl minimálně o třetinu, podle některých údajů o polovinu. Bomby a rakety ale ničí i finanční centra IS, do vzduchu tak před několika dny vylétla i zmiňovaná banka v Mosulu.

Mluvit o nějaké porážce Islámského státu nebo o tom, že má blízko ke kolapsu, je ale zatím předčasné. V jeho řadách je stále přes 30 tisíc bojovníků. Přesto v posledních týdnech a dnech ztratil řadu území v Sýrii i Iráku.

Důležité pro další vývoj pak bude vytlačení islamistů ze syrské provincie Aleppo i znovudobytí iráckého Mosulu. I díky jeho obsazení v červnu 2014 uloupil Islámský stát z tamních bank půl miliardy dolarů.

Islámský stát dál masakruje civilisty, k jednomu z nejhorších útoků za poslední měsíce došlo u města Dajr az-Zauru, kde extremisté povraždili stovky lidí včetně žen a dětí a řadu z nich ukřižovali.

Navíc stále získávají peníze z daní od obyvatel obsazených oblastí, jde přitom zhruba o stejnou částku, kolik měli z prodeje ropy.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme