Za falešné údaje o trvalém bydlišti předškoláků budou padat pokuty

18. leden 2016

V Pardubicích by mohly padat pokuty za falešné údaje o trvalém bydlišti u předškoláků. Tak se letos v únoru chtějí pardubické školy pojistit proti náporu dětí z okolních obcí, které se přijdou zapsat do prvních tříd a u zápisu uvedou nepravdivé údaje o skutečném místě bydliště.

S účelovým přehlašováním adres nesouhlasí ani pardubická radnice.

Radnici jde hlavně o to, aby se do místních škol dostaly přednostně děti, které v Pardubicích opravdu žijí a bydlí a ne děti, které jsou z okolních obcí.

Dítě u babičky? Jen na papíře

Už v minulosti se často stávalo, že rodiče mimopardubických dětí cíleně přehlašovali své potomky do Pardubic, k babičkám a ke známým, aby je dostali do městské školy. Kvůli populačně silným ročníkům je ale v pardubických školách volných míst čím dál míň a radnice che mít jistotu, že je obsadí skuteční malí Pardubičané.

Od letoška mají v souladu se zákonem ředitelé možnost nahlížet do příslušných databází. Tyto podklady jim zajistil magistrát, a podle toho zjistí, kde kdo skutečně bydlí a kdo podvádí.

„My jsme poskytli ředitelům, kteří vedou správní řízení o přijetí dítěte do základní školy, metodickou pomoc. Ředitelé mají v rukou mechanismy, které mohou v rámci správního řízení uplatnit. My to vnímáme tak, že úkolem města je postarat se prioritně a především o naše pardubické děti. Nemůžeme v tomto dlouhodobě suplovat stát, respektive okolní obce,“ říká náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

A dodává, jak ředitel zjistí, že si někdo účelově změnil adresu trvalého bydliště: „Bude to vyplývat z podkladů, které on bude znát v rámci přijímacího řízení od rodičů. Může použít databázi, kterou jsme letos mohli poprvé poskytnout zákonným způsobem, protože zákon toto upravil. Bude mít tedy dostatečné nástroje.“

Zápis do první třídy základních škol

„Ta obava, že ve školním roce 2017-2018 by kapacity nemusely být dostačující, nás nutí reagovat i tímto způsobem. Vedle toho připravujeme dostavbu základní školu ve Svítkově, kde je situace dnes nejnapjatější.“

Problémy se podle posledních informací dají očekávat ve školách ve Svítkově a v místní části Studánka. Tam byl nápor už vloni a některé děti se nedostaly, podobný scénář očekává radnice i letos a chce předejít tomu, aby při vyšším počtu přihlášených dětí nedocházelo k tak absurdním situacím, že se do školy nedostalo dítě, které ji má doslova přes ulici.

autor: wol
Spustit audio