David Bowie se svým novým albem posmrtně dobyl americkou hitparádu

Poslední deska Davida Bowieho s názvem Blackstar si u posluchačů vede skvěle. Podle aktuálního žebříčku nejprodávanějších alb se vyhoupla na první místo nejen ve Velké Británii, ale také ve Spojených státech. Prodávat se začala začátkem ledna, dva dny před Bowieho smrtí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týden po smrti Davida Bowieho se podle očekávání zvýšily prodeje jeho desek (ilustrační foto)

Týden po smrti Davida Bowieho se podle očekávání zvýšily prodeje jeho desek (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Geniální britský hudebník se za svého života do nejlepší desítky nejprodávanějších alb v USA dostal sedmkrát, dosud nikdy ale jeho nahrávka nebyla číslem jedna.

Podle magazínu Billboard, který tyto žebříčky sestavuje, to už ale neplatí. Aktuálně nejprodávanější deskou na americkém trhu se totiž stala právě Blackstar.

Zpěvákovi fanoušci ale začali po Bowieho smrti hojně kupovat i jeho starší alba. Mezi dvě stovky nejprodávanějších desek se tak propracovalo hned devět nahrávek.

Bowieho hvězda tak září dál, a to doslova. Na jeho počest totiž vznikla nová hvězdná konstelace. Jde o nápad zaměstnanců rozhlasové stanice Studio Brussel, kteří si přizvali na pomoc odborníky z belgické observatoře MIRA.

Najít vhodnou hvězdnou konstelaci nebylo podle astronomů, které cituje britský Guardian, vůbec jednoduché. Nakonec se to ale povedlo a zrodila se konstelace sedmi hvězd, které mají tvar blesku - toho samého, jaký má Bowie namalovaný přes obličej na přebalu desky Aladdin Sane.

Souhvězdí leží z našeho pohledu nedaleko rudé planety, což to je další symbolická narážka, tentokrát na album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

Vytvoření souhvězdí je součástí projektu Stardust for Bowie. Na jeho internetové stránce je mapa vytvořená s pomocí Google Sky, ve které je Bowieho konstelace zakreslená. Lidé tam mohou zpěvákovi psát vzkazy nebo označit svou oblíbenou píseň.

Na internetu se také objevila fotka dvou lahví piva designovaných na počest nedávno zemřelých osobností. První pivo nese název King Goblin a je na něm vyobrazený David Bowie v roli krále skřítků, kterého si zahrál v dobrodružném fantasy filmu Labyrint z roku 1986. A charakteristika piva? Podle autora „výjimečný ale mimořádné kvality“.

Na druhé lahvi je etiketa s obrázkem herce Alana Rickmana v roli profesora Snapea z Harryho Pottera. V tomto případě by mělo jít o „okouzlující tmavé pivo“ s názvem Černý čaroděj. Ve skutečnosti tahle pivní edice nevyšla. Podle pivovaru, jehož značku fanoušek použil, je to ale pěkně ztvárněná pocta dvěma velkým britským umělcům.

David Bowie | Foto: Český rozhlas

ČRo, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme