Vítězkou poslední televizní debaty demokratů je Hillary Clintonová

Favoritka na prezidentskou kandidaturu Hillary Clintonová se v neděli večer utkala se svým hlavním rivalem, senátorem ze státu Vermont Berniem Sandersem.

„Živá a důležitá debata, která byla mnohem ostřejší než minulé tři debaty.“ Tak hodnotí komentátor britské veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice BBC čtvrtou a poslední televizní diskusi prezidentských kandidátů amerických demokratů před primárkami.

Někdejší první dáma Spojených států a bývalá ministryně zahraničí Clintonová na Sanderse v debatě tvrdě útočila.

Vytkla mu, že je příliš „měkký“ při prosazování kontroly nad držením zbraní a že jeho návrhy v oblasti zdravotnictví jsou neuskutečnitelné. Také mu před diváky vyčetla, že chce zvýšit daně středním vrstvám. Senátor Sanders, který se označuje za socialistu, navrhuje univerzální reformu zdravotnictví a také zásadní změny ve fungování finančního centra Ameriky Wall Street.

Čtěte také

Hillary Clintonovou v debatě kritizoval za to, že jako někdejší první dáma udržuje údajně příliš úzké vztahy s velkými bankami a investičními fondy. Právě ty Sanders viní z ovlivňování nejvyšší americké politiky prostřednictvím finančních a sponzorských darů.

Podle komentátora BBC byla nedělní debata ostrá, zároveň ale zůstala mnohem umírněnější než „cokoliv, co jsme kdy viděli u republikánů.“ Senátor Bernie Sanders byl v ofenzivě.

Čtěte také

K tomu mu jistě napomohl fakt, že v posledních dnech rostou jeho preference. Agentury pro výzkum veřejného mínění mu dávají naději vyhrát ve státech Iowa a New Hampshire, kde primárky Demokratické strany počátkem února začnou.

Hillary Clintonová ale v průzkumech celkově stále vede, na Bernieho Sanderse má dvouciferný náskok. „Americká média ji navíc označila za vítězku nedělní televizní diskuse,“ podotýká komentátor BBC.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio