Procento nejbohatších už vlastní více než zbytek lidstva, upozorňuje Oxfam

Nůžky mezi chudými a bohatými se v roce 2015 výrazně otevřely. Procento nejbohatších lidí světa vlastní od loňského roku víc než zbylých 99 procent obyvatel planety. Upozorňuje na to renomovaná mezinárodní charitativní organizace Oxfam International.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíční mzda džihádistických bojovníků se pohybuje v rozmezí 50 až 400 dolarů.

Měsíční mzda džihádistických bojovníků se pohybuje v rozmezí 50 až 400 dolarů. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Rozdíl mezi nejbohatšími a zbytkem obyvatel se podle organizace Oxfam v posledních 12 měsících výrazně prohloubil. Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy je to způsobeno politikou centrálních bank.

„Centrální banky v rámci svých opatření stimulujících ekonomiku pumpují do ekonomického systému nové peníze. A tyto prostředky nafukují cenu akcií, ale i například nemovitostí. A právě v akciích nebo v nemovitostech mají uložen majetek nejbohatší vrstvy obyvatelstva, takže tyto vrstvy dále bohatnou,“ vysvětluje.

Podle autorů zprávy, nevládní organizace Oxfam, se bohatství chudší poloviny lidstva propadlo mezi lety 2010 až 2015 o 41 procent. Celkové jmění 62 nejbohatších osob světa se ve stejném období zvýšilo o 500 miliard amerických dolarů na celkem zhruba 1 bilion a 800 miliard dolarů.

Zprávu vydává nevládní organizace dva dny před začátkem Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, kterému bude toto téma dominovat.

OXFAM je renomovaná mezinárodní charitativní organizace, která pod hlavičkou Oxfam International sdružuje 13 národních organizací zaměřených na odstranění chudoby a nespravedlnosti ve světě.

Podle organizace Oxfam by situaci výrazně zlepšilo zrušení daňových rájů. Jak vysvětluje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny, nejbohatší lidé a nejmajetnější firmy se totiž často díky daňovým rájům vyhnou odvodům států.

„Je to něco, co častokrát ochuzuje nejchudší regiony a země o daňové příjmy, které hodně potřebují. Organizace Oxfam na jedné straně navrhuje posílit daňové příjmy skrze boje proti daňovým rájům a druhým bodem strategie je posílit investice do veřejných služeb, jako je vzdělávání nebo zdravotnictví,“ popisuje Bureš.

Žebříček nejbohatších lidí světa každoročně zveřejňuje americký ekonomický magazín Forbes. V čele se i loni držel zakladatel a majitel společnosti Microsoft Bill Gates. Jeho jmění se odhaduje na téměř 80 miliard amerických dolarů.

Na druhém místě je Carlos Slim Helú, 66letý mexický majitel telekomunikační společnosti America Móvil. Hodnota jeho majetku se odhaduje na 77 miliard amerických dolarů. A na třetím místě je se 72 miliardami dolarů Warren Buffet, majitel investiční společnosti Berkshire Hateway.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme