Při sesuvu laviny ve francouzských Alpách zemřelo nejméně pět vojáků, další jsou zranění

Lavina ve francouzských Alpách zavalila skupinu vojáků. Pět z nich pod sněhem zemřelo a další dva utrpěli zranění. Neštěstí se stalo v lyžařském středisku Valfréjus v Savojsku. Na místě se hned rozeběhla rozsáhlá záchranná operace, do které se zapojily i vrtulníky a záchranářští psi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lavina (ilustrační foto)

Lavina (ilustrační foto) | Foto: Jan Rosenauer

Skupina 51 vojáků podle BBC patřila k francouzské cizinecké legii, konkrétně k takzvanému horskému pluku, který sídlí ve městě Saint-Christol na jihu Francie. Účastnili se cvičení v nedalekém Modane, kde sídlí francouzské centrum pro boj v horách.

Ve chvíli, kdy se lavina uvolnila, byli vojáci mimo značenou sjezdovku. Konkrétní okolnosti ale zatím nejsou jasné. Celá skupina s sebou měla protilavinovou výbavu včetně bezpečnostních majáků, a tak se pomoc na místo dostala v řádu minut.

Francouzský premiér Manuel Valls na svém twitteru napsal, že Francie kvůli neštěstí truchlí.

Událost není první tragickou v tomto roce. Minulý týden při lavině zemřeli ve francouzských Alpách asi 120 kilometrů od dnešní laviny dva školáci a jeden ukrajinský turista.

V minulých dnech v oblasti silně sněžilo. Francouzský ústav pro výzkum lavin vydal minulý pátek varování před lyžováním mimo sjezdovky. Zároveň apeluje na turisty, aby jednali zodpovědně.

Matěj Štýs, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme