Bezpečnostní rada státu jednala o protiteroristickém balíčku

Bezpečnostní rada státu dnes projednala bezpečnostní rizika související s migrací i otázky boje proti terorismu. Členové mluvili o takzvaném protiteroristickém balíčku i případném posílení armády. Mezi další témata rady patřila prevence kriminality a spor Správy státních hmotných rezerv se společností Victoria gruppe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Členové bezpečnostní rady se mimo jiné zabývali hrozbami a riziky ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. S tím souvisí také audit národní bezpečnosti, o který loni v listopadu požádal premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Cílem je v návaznosti na hrozby a rizika doporučit opatření k případnému zlepšování stavu bezpečnosti státu," uvedlo tiskové oddělení Úřadu vlády.

Podle dřívějších informací, které ČTK poskytlo ministerstvo vnitra, by se měl materiál zabývat terorismem, migrací, domácím extremismem, ekonomickou stabilitou, energetickou nezávislostí nebo vlivem cizích mocností na českém území.

Protiteroristický balíček

Bezpečnostní rada státu dnes také projednala takzvaný protiteroristický balíček, který má zlepšit bezpečnost všech občanů Česka. Obsahuje legislativní i nelegislativní podněty, které mají pomoct při potírání terorismu.

„Navrhované podněty budou po schválení materiálu vládou uloženy k dalšímu rozpracování a implementaci formou takzvaného akčního plánu," upozornil Úřad vlády.

Tento plán zahrnuje například systém vyhlašování čtyř stupňů bezpečnostního ohrožení terorismem. Občany má informovat o aktuální úrovni teroristické hrozby.

Z informací, které má vláda k dispozici, nevyplývá, že by Česku hrozilo konkrétní nebezpečí. Rada reagovala pouze na zvyšující se riziko teroristických útoků ve světě.

Kriminalita i kauza Viktoriagruppe

Členové bezpečnostní rady státu také projednali také strategii prevence kriminality v Česku do roku 2020 a vyhodnocení podobné strategie mezi lety 2012 až 2015.

Prioritami pro další období jsou podle Úřadu vlády třeba rozšíření možnosti působení dobrovolníků při zajišťování bezpečnosti, poskytování pomoci a poradenství obětem trestné činnosti nebo zaměření se na narůstající problém kriminální recidivy.

Členové rady se také zabývali aktuální situací kolem sporu Správy státních hmotných rezerv se společností Victoriagruppe.

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty /ilustrační foto/ | Foto: Státní správa hmotných rezerv

Přítomen byl také ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO a náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

V kauze Viktoriagruppe podala Správa státních hmotných rezerv v polovině prosince trestní oznámení na neznámého pachatele.

Požaduje, aby německá policie prošetřila zmizení více než šesti milionů litrů české nafty ze skladu v Krailingu.

Provizorní mosty i environmentální bezpečnost

Kromě toho se rada zabývala kontrolou provizorních mostů, které se používají v krizových situacích, například při povodních. Konstrukce nahradí zbořený most a může se okamžitě používat.

„Revidovali jsme počet mostů, mostních provizorií, které se dají použít. Jsou to záležitosti, které by neměly mít vliv na rozpočet. Jde hlavně o modernizaci mostních provizorií,“ vysvětlil pro Český rozhlas ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO, jaké změny bude třeba udělat.

Bezpečnostní rada státu také schválila strategii environmentální bezpečnosti.

„Je to strategie konkrétních kroků, na které musí být stát připraven a které se týkají ohrožení infrastruktury, ať už z pohledu teroristických útoků nebo o přírodní jevy, jako jsou záplavy, sucho nebo zemětřesení,“ upřesnil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Schválený materiál podle něj souvisí se strategií ohledně připravenosti Česka na klimatickou změnu, kterou v říjnu schválila vláda.

ČTK, ČRo, Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme