Zemřel Glenn Frey, kytarista a zpěvák americké kapely Eagles

Ve věku 67 let zemřel Glenn Frey, kytarista a zpěvák americké kapely Eagles. Podle rodiny trpěl dýchacími a střevními potížemi. V posledních týdnech se jeho zdravotní stav prudce zhoršil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel Glenn Frey, kytarista a zpěvák americké kapely Eagles

Zemřel Glenn Frey, kytarista a zpěvák americké kapely Eagles | Zdroj: Reuters

„Glen v posledních týdnech srdnatě bojoval, žel však podlehl komplikacím," napsali členové jeho rodiny a skupiny na sociální síti Facebooku s tím, že trpěl záněty žlučovodů, kloubů a zápalem plic.

Glenn Frey založil americkou kapelu Eagles v roce 1970 v Los Angeles společně s bubeníkem Donem Henleyem, kytaristou Berniem Leadonem a baskytaristou Randym Meisnerem.

Frey a Henley tvořili ústřední autorskou dvojici, která z country rockové skupiny učinila jednoho z nejúspěšnějších zástupců kalifornské scény 70. let.

Mezi její nejslavnější hity patří například Tequila Sunrise nebo Hotel California. Skladba se dočkala mnoha předělávek.

Album Hotel California z roku 1976 také řadí hudební magazíny mezi nejlepší rockové desky všech dob. Spolu s výběrem hitů skupiny z první poloviny 70. let se dostalo i mezi nejprodávanější alba hudební historie. Prodalo se ho přes 30 milionů kopií.

Píseň Hotel California ale podle Freye stála za rozpadem kapely, protože ji nebylo možné překonat. Úspěšná kapela, která získala šest hudebních cen Grammy, se tak v roce 1980 rozpadla a rodák z Detroitu sólově natočil několik úspěšných nahrávek.

V roce 1994 se Eagles znovu dali dohromady při sestavování alba z dřívějších koncertů. Od té doby spolu příležitostně vystupovali v novém složení, mimo jiné i v Praze v roce 2009. Jejich posledním studiovým albem byla v roce 2007 nahrávka Long Road Out of Eden.

ČTK, Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme