Polská premiérka Szydlová bude ve Štrasburku obhajovat kroky své vlády

Evropský parlament chce dnes řešit situaci v Polsku. Konkrétně se bude zabývat změnami ve fungování ústavního soudu a veřejnoprávních médií, které prosadila konzervativní vláda. Kroky svého kabinetu musí ve Štrasburku vysvětlit premiérka Beata Szydlová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová polská premiérka Beata Szydlová

Nová polská premiérka Beata Szydlová | Zdroj: Reuters

„My jsme otevření dialogu. Poskytneme všechny potřebné informace, úplně stejně, jako je podáváme Evropské komisi od chvíle, kdy se taková potřeba objevila,“ prohlásila před odletem do Štrasburku polská premiérka Beata Szydlová.

V Evropském parlamentu ji ale zřejmě čeká nelítostná kritika některých poslanců. Předseda europoslanců Martin Schulz už dříve přirovnal kroky polské vlády k autoritářským praktikám ruského prezidenta Vladimira Putina.

Szydlová následuje polského prezidenta Andrzeje Dudy, který včera také zamířil do Bruselu, aby zmírnil napětí mezi Polskem a Evropskou komisí.

Na konzervativní polskou vládu se v posledních týdnech valí ostrá slova z Bruselu nebo Berlína v souvislosti s kontroverzními zákony, které posilují vliv exekutivy na veřejnoprávní média či znesnadňují fungování ústavního soudu.

Novela mediálního zákona dává pravomoc jmenovat vedení a členy dozorčích rad veřejnoprávní televize a rozhlasu ministrovi státního pokladu. Až dosud přitom byla tato místa obsazována na základě veřejných konkurzů.

Nová polská vláda na začátku ledna navíc vyměnila ředitele veřejnoprávní televize a rozhlasu. Šéfem televize se stal Jacek Kurski. Bývalý novinář byl dlouho dobu poslancem za Právo a spravedlnost a později náměstkem ministra kultury. Vládní straně je velmi blízká i nová ředitelka Polského rozhlasu Barbara Stanislawczyková.

Proti vládě a za svobodu slova následně v Polsku demonstrovaly desítky tisíc lidí. Novelu mediálního zákona kritizovali také polští novináři, Evropská vysílací unie (EBU), Evropská federace novinářů a organizace Reportéři bez hranic.

Beata Szydlová | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka, Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme