Distrikt o první stavbě na Marsu

15. leden 2016

Kolem roku 2030 plánuje NASA vyslat na Mars čtyři výzkumníky na pět set dní, zatím ale nevzniklo žádné použitelné obydlí, kde by čtveřice vědců mohla přežít v lepším pohodlí než Matt Damon ve filmu Marťan. Mezi nedávno oznámenými třiceti finalisty architektonické soutěže, ze které vzejde autor prvního marťanského obydlí, je londýnská firma Foster + Partners, na jejímž návrhu pracoval i český architekt Josef Musil, host prvního lednového Distriktu o zárodcích měst na Marsu.

První budovu na Marsu postaví roboti naprogramovaní jako termiti. „Ze všech misí na Mars, kterých se od 60. let uskutečnilo asi 60, bylo neúspěšných celých 50 %. Vždycky selhala technika,“ říká Josef Musil. „Snažili jsme se proto postupovat při návrhu celého systému opačně, než se to dělalo dřív.“ V čem spočívá přístup bottom up a jak se dá na Marsu stavět prostřednictvím robotů a 3D tisku, si poslechněte v rozhovoru s Josefem Musilem.

03552443.jpeg

Pro rubriku Výběr tentokrát vybíral Vít Klusák. Autor dokumentů Český svět nebo Vše pro dobro světa a Nošovic mluvil o trojici míst v České republice, kde se podle něho děje něco výjimečného.

PlaylistDavid Bowie – Life on MarsBoards Of Canada – Daywan CowboySpiritualized – Ladies and Gentlemen, We’re Floating in SpaceRustie – TriadzMumdance feat. Novelist – Take TimeKelela – If I Was Your ExVince Staples – Screen Door

Spustit audio