Pozor na virtuální nevěry! Jsou velmi zrádné a lehce způsobí konec vztahu, říká psycholog Petr Šmolka

18. leden 2016

Nevěra v partnerském vztahu je tady od dob vzniku rodiny a lidské civilizace. Platí známé zatloukat, zatloukat, zatloukat? A proč vlastně nevěra vzniká?

„No, rozhodně neplatí to, co se traduje, tedy že muž je nevěrný proto, že má fyzické potřeby. A nemyslím tím přijímat potravu. Ženy jsou pak nevěrné hlavně duší,“ říká psycholog Petr Šmolka.

Základní motivace mužů bývá snaha získat obdiv a uznání. To je totiž velké afrodisiakum. Ženy pak hledají duševní porozumění. „To je samozřejmě velmi obecný pojem, ale jde jim o to, že někdo naslouchá, bere je vážně,“ dodává.

Proč jsme nevěrní?

Podle Petr Šmolky jsou důvody dva. První je důsledek zanedbaných problémů, kdy partnerství postupně přestane fungovat. Jde o nevěry kompenzační, kdy si nahrazujete něco, co doma nemáte. U mužů je to obdiv milenek, u žen pak emoční porozumění.

Je tady ale další možnost, kdy vám manželství funguje, ale člověk se na chvíli zapomene s někým třetím. To bývá vážné a může to to znamenat i konec vztahu.

A co nevěra na internetu?

Virtuální nevěry, kdy s partnerem nemáte osobní kontakt, jsou hodně zrádné. „Sice se s ním nikdy nepotkáte, ale na vaši vlastní rodinu to má stejný devastující dopad jako reálný flirt. „Nemluvě o tom, že z takových fiktivních nevěr nakonec stejně vznikne ta faktická.“

Čtěte také

Kdo je tolerantnější?

Je to prý individuální, ale pro muže, možná kvůli zraněné ješitnosti, je asi o něco obtížnější přijmout tělesnou nevěru partnerky. Naopak ženy jsou občas ochotnější nějaký ten jednorázový úlet nakonec přejít.

„A pak je tady ještě jeden výrazný rozdíl: žena totiž má, pokud je jí muž nevěrný, celkem široký rejstřík chování, aby situaci nezhoršovala. Může nevyslýchat, nevyčítat, nezakazovat a pokusit se, aby dál rodina fungovala. Muž je ale netrpělivý a těžko přijímá možné rozloučení s manželkou.“

Může naopak vztah posílit?

Petr Šmolka

Hypoteticky prý ano, ale psycholog se docela zdráhá ordinovat nevěru jako lék. Ale pokud je vztah setrvačný, nestojí si už ani za to, aby se pohádali, tak je to může opravdu nakopnout. Obvykle to zmobilizuje toho podváděného.

„Stává se to u neimponujících mužů. Žena s ním sice žije, nemá proti němu nic zásadního, jen marně hledá, čím by jí imponoval. A pokud si on najde nějakou milenku, na kterou může žárlit, tak se může zvýšit její zájem o partnera. „Problém je v tom, že neimponující muž si někdy obtížně hledá partnerku, na kterou lze žárlit,“ dodává Petr Šmolka.

Léčba?

Pokud je to jednorázová záležitost a podvedený je psychicky stabilní, tak sice dojde k narušení důvěry, ale asi se s tím oba dokáží poprat sami. „Ale ve chvíli, kdy je podváděný zcela paralyzovaný a dostává se do hlubokých depresí, kdy nespí, nejí, nefunguje, tak je pro něj vnější pomoc opravdu užitečná,“ dodává.

Další poradny najdete na samostatných stránkách Dvojky.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio