Slovenku zastřelil expřítel. Před smrtí upozornila policii na domácí násilí

V centru Bratislavy žárlivý muž zastřelil bývalou přítelkyni. Ta však před svou smrtí policii na takovou krajní možnost upozorňovala. Není to první případ, kdy slovenská policie podle některých názorů podcenila domácí násilí a výhrůžky zabitím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole (ilustrační foto)

Pistole (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

K vraždě nemuselo možná dojít. Zastřelená žena si totiž stěžovala policistům na výhružky bývalého přítele. Dokonce na svého expartnera podala loni v květnu trestní oznámení. Policie však jeho tehdejší počínání vyhodnotila jako přestupek.

Inspekce ministerstva vnitra a generální prokuratura od včerejška zkoumají, jestli mohla policie vraždě zabránit a zda neselhala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská společnost diskutuje, zda policie někdy nepodceňuje hlášení na projevy domácího násilí. Informuje zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Vrah totiž ženě několikrát v minulosti vyhrožoval zabitím, což se nakonec v centru Bratislavy stalo. Muž pak po vraždě zastřelil i sám sebe.

„V tomto případě nemohli policisté využít institut vykázání ze společného obydlí, protože ve společné domácnosti nežili,“ oznámil mluvčí policejního prezidia. „Také mu nemohli zabavit zbraň, protože žádnou v legální držbě neměl.“

Do jisté míry tak v tomto případě měla policie svázané ruce. Vrah už společně se ženou nebydleli a policisté mohli kauzu řešit jen jako nebezpečné pronásledování a žena třeba mohla získat policejní ochranu, což se ale nestalo.

Případ také obecně ukazuje, že policie někdy podceňuje hlášení na projevy domácího násilí. Stává se, že policisté ženám říkají, že se zas tak nic hrozného nestalo. Navíc často muž ve vazbě neskončí a partnerce se za podání trestního oznámení ještě pomstí.

„Důvody vazby se nezkoumají, tak se pán tvorstva vrátí domů. A co nastane? Ještě větší peklo, než bylo předtím,“ potvrdil slovenský generální prokurátor.

„Protože žena si dovolila oznámit nám, že se něco děje. A stává se nám, že ženy pak řeknou, že buď lhaly, nebo stahují svá trestní oznámení,“ dodal.

Novela zákona a linky pomoci

V poslední době se na Slovensku stalo několik podobných případů, kdy ženy upozorňovaly policii na násilí doma a policie nijak nereagovala.

Právě na základě podobných tragických incidentů začala od začátku roku platit novela zákona, která umožňuje policii vykázat osobu podezřelou z domácího násilí až na 10 dní. Dříve to bylo pouze na dny dva.

Přibylo také telefonických linek bezpečí pro oběti domácího násilí a v poslední době se na nich až několikanásobně zvýšil počet hovorů od osob, které byly svědky podobného chování, nebo dokonce jeho terčem.

Petr Vavrouška, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme