Seznamte se se změnami v silničním provozu. Ušetříte si tím řadu problémů

19. leden 2016

Na českých silnicích se objeví nové značky. Co to řidičům přinese a na co si mají dát pozor? I na další novinky na silnicích jsme se zeptali v rozhlasové Radioporadně Tomáše Krpaty z Policie České republiky.

Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové se pojede rychleji

Některé komunikace zase změní svůj status. Na vybraných čtyřproudových silnicích první třídy se zvýší rychlost z 90 na 110 kilometrů v hodině. Zároveň z mapy zmizí rychlostní komunikace a stanou se z nich dálnice.

„Týká se to například stávající R35, která napojuje dálnici od Hradce Králové na Opatovice. Právě tam vznikne silnice pro motorová vozidla, kde se zvýší rychlost na 110 kilometrů v hodině," říká Tomáš Krpata.

Naučte se správně číst nové značky

Na našich webových stránkách jsme vás už informovali o některých novinkách. Na cedulích se například objeví nová zvířata jako žába a kůň. Hlavně ve větších městech se může objevit varování před vozítky Segway.

„Taková osoba je v současné době považována za chodce. Podle nové vyhlášky může majitel takového vozítka využít i stezku pro cyklisty," uvádí Tomáš Krpata.

Značka upozorňující na zatáčku také prošla změnou. Původně upozorňovala na dvě zatáčky za sebou, které byly protisměrné. Teď vypovídá pouze o směru první zatáčky, druhá může být jak levotočivá, tak pravotočivá, bez ohledu na to, co vidíte na ceduli.

Černé auto padající do řeky v červeném trojúhelníku je nová značka nábřeží. „Upozorňuje na místo, kde není na nábřeží umístěn žádný záchranný systém a mohlo by dojít k pádu vozidla," vysvětluje Tomáš Krpata s tím, že s takovou značkou bychom se mohli potkat třeba někde v přístavišti.

Podoba nových dopravních značek v roce 2016 - kůň, žába, chodec a nábřeží (koláž Český rozhlas)

Zmizí dodatkové tabulky pod výstražnými značkami upozorňujících na křižovatku. Konkrétní tvar křižování uvidíte nově přímo na ceduli. „Je to označení křižovatky s vedlejšími pozemními komunikacemi mimo obec," doplňuje Tomáš Krpata.

Nových značek je mnohem více. Seznamte se s nimi na internetu. Neznalost nikoho neomlouvá.

Zmizí přechody pro chodce?

Klasické zebry na některých místech nahrazují takzvaná místa pro přecházení. Na rozdíl od klasického přechodu na nich nemá chodec přednost před autem. Ale ani řidič nesmí ohrozit přecházejícího chodce. Jak takový přechod poznáte? Je velmi podobný přejezdu pro cyklisty, jen má užší pruhy.

„Je to v místě, kde je například středový ochranný ostrůvek," upřesňuje Tomáš Krpata.

Pozor na parkování, které je označeno vodorovným značením. Ať už je to stání podélné, šikmé nebo se jedná o parkovací pruh. Čáry na silnici nesmí řidič svým vozem přesahovat. „Je to kreslené na obecný typ vozidla, většina aut se tam vejde," říká Tomáš Krpata.

Mezi další vodorovné značky patří hlášení bezpečného odstupu. Vyznačuje doporučenou vzdálenost pro vozidla jedoucí za sebou za příznivých dopravních a povětrnostních podmínek. „Je například umístěná na silnici vedoucí od Hradce Králové na Olomouc," uvádí Tomáš Krpata. Když na svislé ceduli uvidíte například dvě šipky, znamená to, že byste si za vozidlem před vámi měli udržovat odstup svou šipek namalovaných na vozovce.

Máte vozidlo „N1"? Nesmíte tam, kam náklaďáky

Oblíbenou automobilovou kategorii živnostníků, značenou jako N1, čekají krušné chvíle. Nové dopravní značení oznamující zákaz vjezdu nákladních vozidel platí i pro ně. Označení N1 mají motorová vozidla, jejichž hmotnost nepřesahuje 3500 kg.

Kufr po úpravě N1

„V minulosti v souvislosti s daňovým zákonem řada podnikatelů si nechala osobní vozidla zaregistrovat jako nákladní. A právě i pro ně teď platí zákaz vjezdu nákladních vozidel," upozorňuje Tomáš Krpata s tím, že se ale zřejmě jedná o dočasný stav. Přímo na ceduli bude nalepen údaj, že se to netýká vozů do 3500 kg. Samolepka nahradí dodatkové tabulky. Než se tak stane, musí řidiče respektovat zákon. I když policisté budou případné problémy řešit nejprve raději domluvou.

S jakými dopravními značkami mají řidiče nejvíce problémů? Jak se mají řidiči aut a cyklisté zachovat v místě přejezdu pro cyklisty? Proč jsou v Pardubicích přemístěné semafory pro cyklisty? Odpovědi na tyto otázky najdete v záznamu Radioporadny.
autor: PRO
Spustit audio