Tours vyhlíží české fotbalisty. Dostanou k dispozici zázemí místního klubu

Čeští fotbalisti tam založí svůj kemp až v červnu těsně před mistrovstvím Evropy, ale město Tours se na ně už teď těší a chystá. V malebném kraji v srdci Francie budou mít Češi pro sebe tréninkové zázemí druholigového klubu, ale také hodně pokušení pro porušení životosprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál FC Tours z ptačí perspektivy

Areál FC Tours z ptačí perspektivy | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Nedvěd, Čech, Baroš, Rosický, Plašil… Když se skupince mladíků z týmu Tours to 17 let trošku pomůže, vyloví z paměti celkem dost českých fotbalistů. Jejich zázemí dostanou během mistrovství Evropy k dispozici právě čeští reprezentanti.

„Budou mít možnost trénovat na obou hřištích, které obvyklé využívá naše A mužstvo, ale i na stadionu, když budou chtít. Věříme, že jim naše zázemí pomůže k úspěchu. Pro nás je to čest a zároveň šance, že tu Češi budou,“ vypráví Nourre El Ouardani, trenér dorostenců FC Tours.

„Rádi se něco přiučíme, a pokud to půjde, ukážeme jejich přípravu našim mladým fotbalistům. Přece jen je to špičková světová úroveň a chceme z toho vytěžit co nejvíc. Já sám se na Čechy obzvlášť těším, jednou jsem hrál v Monaku benefiční zápas po boku Pavla Nedvěda. On se svým Zlatým míčem pro mě ztělesňuje český fotbal. V jeho době jste byli jedni z nejlepších!“ vzpomíná kouč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tours, sídlo českých fotbalistů během Eura, navštívil reportér ČRo Jan Kaliba

Hlavní hřiště leží hned vedle tréninkového centra na břehu řeky Loiry, po jejíž klidné hladině se prohánějí veslaři. Tribuny leccos pamatují, ale stadion má atmosféru. Jen trávník, na kterém v červnu budou ladit detaily před zápasy Eura čeští fotbalisté, je teď v zimě řídký a bahnitý.

Ale to se prý spraví. „Teď to tak nevypadá, protože se tu o víkendu hrálo a moc se toho nestihlo. Ale jinak je to jeden z nejlepších trávníků ve druhé lize. Jenže minulý týden hodně pršelo, hřiště bylo podmáčené a pak začalo mrznout, což taky nepomohlo. Ale nebojte se, o trávu bude dobře postaráno,“ slibuje Laure, která má přípravu na starosti.

Stadion druholigového týmu má kapacitu 16 tisíc diváků a je situován asi 5 kilometrů od centrální části města, které je víc než fotbalu zasvěcené volejbalu. Vždyť místní klub se v posledních šesti letech stal pětkrát mistrem Francie - i díky Davidu Konečnému a Adamu Bartošovi.

Noční Tours má atmosféru | Foto: Jan Kaliba

Podle volejbalistů kouč Pavel Vrba vybral fotbalovým reprezentantům domov pro mistrovství Evropy znamenitě.

„Vím, že mají ME, ale doporučil bych jim místní víno,“ pousmál se David Konečný. „Možná se někdo z fotbalistů stará o historii, jsou tu známé zámky na Loiře,“ doporučuje.

„Budou tu mít i trochu klidu a dobré zázemí. Hlavní dominantou je katedrála, na bary asi nebude čas. Ale jsou tady kvalitní, i diskotéky,“ s humorem nabádá k porušování životosprávy Adam Bartoš.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme