Kofein a theobromin nemohou koni pomoci, říká veterinářka k Nikasovu nálezu

Vítězi Velké pardubické hrozí diskvalifikace. 11letý valach Nikas měl i v B-vzorku pozitivní dopingový nález. Britská laboratoř v Newmarketu analyzovala v jeho těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Podle veterinářky Jany Mezerové ale ve výkonu pomoci nemohly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

121. Velká pardubická

121. Velká pardubická | Foto: Filip Jandourek

Paní docentko, jak mohou právě tyto látky koním pomoci při dostihu?

Myslím si, že ani kofein, ani theobromin koni při dostihu pomoci nemohou. A je známo, že obě látky jsou kontaminanty krmiva.

Trenér Nikase Stanislav Popelka mluví o tom, že kůň dostal zakázané látky v krmivu, které tyto látky obsahovat nemělo. Je to možné?

Přehrát

00:00 / 00:00

Na účinky kofeinu a theobrominu na koně se veterinářky Jany Mezerové zeptala Hanka Shánělová

Je to možné. U nás je to prokázané poprvé, ale ve světě se s pozitivními nálezy v tomto duchu trenéři a majitelé koní setkali. Kofein a theobromin jsou přítomny v mnoha látkách, třeba v kakaových bobech. Některé tyto látky se přidávají do krmných směsí pro jiné druhy hospodářských zvířat.

Ještě zhruba deset dnů před Velkou pardubickou měl Nikas negativní dopingový test. Dokrmují se koně před dostihem nějak speciálně?

Negativní dopingový test před Velkou pardubickou nemusí nic znamenat, protože pokud jsou tyto látky kontaminanty krmiva, nikdo je do krmiva nepřidává záměrně. Šarži krmiva, kterou koně dostávali deset dní před Velkou pardubickou, mohli mít dávno zkrmenou. Těsně před dostihem už trenér mohl krmit jinou šarží.

Určitě by nikdo záměrně nedával krmné doplňky, které nejsou určeny pro dostihové koně.

Můžou tyto látky ohrozit zdraví koně?

Určitě ne, protože množství, která jsou zjišťovaná jako kontaminanty, jsou minimální a neovlivňují zdravotní stav organismu.

Analýza vzorku B potvrdila doping vítěze Velké pardubické Nikase, hrozí mu diskvalifikace

Číst článek

Hanka Shánělová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme