Nová generace vozítka Segway bude všestranným robotickým pomocníkem

19. leden 2016

Americká firma Segway byla v dubnu roku 2015 koupena čínskou firmou Ninebot. Ta nyní ve spolupráci s firmami Intel a Xiaomi prezentuje novou generaci vozítka Segway. Nové vozítko je vybaveno mnoha novými schopnostmi a funkcemi, které z něj dělají zvláštní druh osobního robota.

Demonstrační exemplář tohoto robota byl předveden na letošní přehlídce spotřební elektroniky CES 2016 firmou Intel, pod názvem Ninebot Segway Robot. Na webu firmy Segway však najdeme také odkaz na stejný typ robota, ovšem s názvem Advanced Personal Robot. Jinde je neoficiálně uváděn s názvem Hoverboard Butler nebo Hoverbutler. Zatím prezentovaný model tohoto robota je menší než klasické vozítko Segway a svými rozměry a konstrukcí spíše připomíná aktuální typ nerobotického “pojízdného prkna” Ninebot mini.

Mj. tento robot nemá opěrné držátko pro ruce, spojené dlouhou tyčí s koly, ale jen kratší centrální válec, jakoby vyrůstající z pojízdné platformy, který končí zhruba v oblasti kolen. Na jeho vrcholu je připevněn hlavní zatahovatelný displej s kamerami. K vozítku lze také přidělat dva malé boční manipulátorky čili robotické ruce. Pomocí nich může robot přenášet menší předměty nebo otevírat dveře. Podstatné jsou však jeho další rozšířené schopnosti.

Kromě samozřejmé schopnosti automatického udržování rovnováhy a řízení směru jízdy pomocí změny těžiště umí robot také poslouchat hlasové povely, zaznamenávat objekty kolem sebe v 3D a také vizuálně rozeznávat lidi podle tváří. To mu umožňuje mimo jiné automaticky se vyhýbat překážkám kolem sebe, následovat svého majitele a přijet k němu na zavolání. Stěžejními prvky nově zakomponované technologie je především několik zabudovaných kamer, s možnostmi živého streamu videa i jeho záznamu, procesor Intel Atom a vizuální technologie RealSense, rovněž od firmy Intel.

Robot je také malým komunikačním uzlem, který je schopen s okolím komunikovat přes wi-fi nebo Bluetooth. Jeho uživatel jej také může na dálku ovládat pomocí mobilního telefonu či tabletu. K robotovi existuje navíc programovací rozhraní a vývojářský balíček (software development kit), což umožňuje i externím spolupracovníkům vyvíjet nové aplikace pro tuto otevřenou platformu a podílet se tak na dalším zdokonalování vozítka.

Pokud jde o číselné technické parametry, Ninebot Segway Robot dosáhne rychlosti až 18 kilometrů za hodinu při dojezdové vzdálenosti (na jedno nabití baterií) 30 kilometrů. Unese člověka o hmotnosti až 100 kilogramů. Podle současných náznaků můžeme očekávat, že robot se dostane na trh ve vybraných zemích někdy koncem tohoto roku.

Zdroje: Segway, Ninebot, Futurism, Serious Wonder, Sijutech, High Snobiety, Engadget, Digit, The Guardian, Youtube 1, Youtube 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio