Mozaika informuje o kultuře už 20 let. Výročí oslaví speciálním vysíláním

Český rozhlas Vltava na dnešek připravil 660 minut nonstop vysílání kulturní publicistiky. Slaví tak 20 let od uvedení pořadu Mozaika. Ten přináší každý všední den informace o aktuálním dění z oblasti hudby, divadla, literatury, filmu i výtvarného umění. Nabízí také recenze a komentáře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika slaví 20 let

Mozaika slaví 20 let | Foto: Michaela Doležalová

„Scénář mimořádného dne vysílání Mozaiky naplníme zhruba 50 vstupy. Čekáme, že se ve studiu vystřídá asi čtyřicítka hostů. Živě bychom se měli podívat například na generální zkoušku opery Popelka nebo do výstavního sálu ateliéru Jiřího Trnky. Čekáme telefonáty do Paříže, do New Yorku,“ přibližuje průběh oslav editor Mozaiky Antonín Pfeifer.

Publicistická Mozaika začínala v roce 1996 jako hodinový pořad. Dnes se vysílá tři a půl hodiny každý všední den a patří k nejposlouchanějším pořadům stanice Vltava. Hosty Mozaiky jsou významné osobnosti české i světové kultury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už 20 let vysílá Český rozhlas Vltava publicistický pořad Mozaika

„Chceme z Vltavy udělat takovou kulturní CNN, kde opravu budeme říkat, co se kde děje. Máme zpravodaje v cizině i v České republice v různých městech. A zároveň se chceme ohlédnout za těmi 20 lety a říci, jak se dění v kultuře vyvinulo,“ upozorňuje šéfredaktor Lukáš Hurník.

Stanice Vltava podle něj ale není jen o prezentaci uměleckých děl. „Chceme také ukazovat cestu k nim – navést lidi na správné cestičky, které vedou k tomu, aby rádi chodili do divadla, aby rádi chodili na koncerty klasické hudby, aby četli dobré knihy,“ dodává.

Vyvrcholením dne oslav bude přímý přenos ze Studia 2 Českého rozhlasu za účasti publika. Devět osobností dostane cenu – čestnou Mozaiku – za své působení na kulturní scéně během uplynulých 20 let.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme