Příspěvky na platy zdravotně postižených lidí se zřejmě zvýší. Odhlasovali to poslanci

Státní příspěvky zaměstnavatelům na plat lidí se zdravotním postižením by se mohly zvýšit. Sněmovna schválila jejich nárůst až na 8800 korun měsíčně místo současných 8000 korun. Předloha teď míří do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář, sekretářka, úřednice

Kancelář, sekretářka, úřednice | Foto: Fotobanka Pixabay

Zvýšení příspěvku nepodpořila TOP 09. Vadí jí, že koalice paragraf narychlo vložila do novely, která má zajistit omezení pracovních úrazů.

„Pokud je něco tak závažného, jako je zvýšení příspěvku, tak bychom měli mít lepší podklady a propočty, jak se to odrazí v rozpočtu. To jsme k dispozici neměli,“ říká poslankyně za TOP 09 Markéta Adamová.

Podle autora změny Romana Sklenáka z ČSSD chce vláda omezit propouštění zaměstnanců se zdravotním postižením:

Přehrát

00:00 / 00:00

PS odsouhlasila vládní novelu, která zvyšuje státní příspěvky na platy zdravotně znevýhodněných. Více s předsedou NRZP Václavem Krásou

„Od ledna letošního roku se zvedla minimální mzda, a to i pro osoby se zdravotním postižením. Jejich zaměstnavatelé tak mají zvýšené náklady se zaměstnáváním těchto osob.“

Sklenákův návrh počítá i se zvýšením státní dotace na další náklady zaměstnavatele při zaměstnávání lidí se zdravotním hendikepem. Ta by měla stoupnout o 700 korun.

„Zaměstnanost osob se zdravotním postižením se zlepšuje. Firmy se chovají odpovědně a cítí i určitou povinnost v této věci. Pokud se ale porovnáme se státy jako Německo, Rakousko a další, tak trend je v Německu podstatně lepší. V Čechách jsme orientováni spíš jenom na zisk, bez ohledu na to, jestli také plníme nějakou společenskou funkci," myslí si Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Vládní novela má zpřísnit požadavky na koordinátory bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Stanoví například předpoklady kvalifikace těchto koordinátorů na staveništích, každých pět let by měli projít přezkoušením.

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude mít ze zákona právo vést evidenci odborně způsobilých osob v bezpečnosti práce. Novela také počítá s povinnostmi zadavatele stavby a koordinátorů bezpečnosti, za jejich porušení by mohla hrozit pokuta až 400 000 korun.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme