Richard Seemann: Rakousko zpřísňuje opatření na hranicích

20. leden 2016

Ve středu rakouské pohraniční orgány zahájily nový zpřísněný způsob odbavování uprchlíků na hlavním přechodu ve Spielfeldu. Za pomoci 500 vojáků bude moci policie zpracovat denně na šest tisíc žádostí imigrantů.

Den předtím na společné schůzi poslaneckých klubů bavorských křesťanských sociálů a rakouských lidovců bylo přijato usnesení o stanovení horní uprchlické hranice.

Obě vládní koaliční strany v něm žádají o zastavení neomezeného počtu uprchlíků, protože neexistuje žádné právo na vstup do Evropy. Jeho množství musí být ohraničeno možnostmi ubytování, péče a integrace, praví se ve společném prohlášení obou křesťanskosociálně orientovaných stran.

Současně požadují na Evropské unii, aby převzala obranu vnějších hranic unie prostřednictvím Frontexu.

Čtěte také

Rakouský ministr zahraničí, lidovec Sebastian Kurz, upozornil na pondělním setkání unijních kolegů, že obrana těchto hranic prakticky nefunguje. Když tedy neexistuje celoevropské řešení, pak budou země jako Rakousko nuceny najít národní řešení.

Lidovecká ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová oznámila, že jednoznačně podporuje zostřené kontroly, a to již ve Slovinsku a Chorvatsku. Rakousko je proto připraveno poslat personál s technickým vybavením na pomoc tamním pohraničním orgánům.

Logo

Vyjádřená stanoviska potvrdila, že došlo ke zvratu ve stanovisku rakouské vlády k uprchlické politice. Vláda již souhlasí s nutnou redukcí počtu imigrantů a diskutuje o stanovení jejího počtu. V současné době musí řešit 60 tisíc azylových žádostí za situace, kdy jich bylo schváleno zatím 14 tisíc.

Politologové upozorňují, že právě ústředním problémem nastávajících prezidentských voleb, které byly začátkem týdne stanoveny na 24. dubna, se stane postoj kandidátů k řešení uprchlického problému. Na jeho řešení svolala vláda ve středu do Vídně hejtmany jednotlivých spolkových zemí a zástupce svazu měst a obcí.

Zřejmě bude možno v příštích letech přijmout maximálně 30 až 40 tisíc lidí za situace, když loňského roku jich bylo 90 tisíc.

Spustit audio