Rakousko stanovilo strop pro příjem azylantů. Letos jich bude 37 a půl tisíce

Rakousko ještě zpřísní kontroly na své jižní hranici, kudy přichází nejvíc migrantů. Policie dál pustí jenom ty běžence, kteří požádají o azyl právě v Rakousku nebo v Německu. Vláda ve Vídni také zveřejnila horní hranici počtu uprchlíků, které chce v nejbližších letech přijmout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na slovinsko-rakouském přechodu ve Spielfeldu

Migranti na slovinsko-rakouském přechodu ve Spielfeldu | Zdroj: ČTK

I když se rakouská vláda dlouho nemohla dohodnout, jestli je etické stanovit konečný limit pro přijímání uprchlíků, dnes ve Vídni zazněla definitivní čísla. V letošním roce by počet žadatelů o azyl v Rakousku neměl překročit 37 a půl tisíce lidí. To by znamenalo víc než poloviční pokles oproti loňsku.

Rakouský kancléř Werner Faymann přiznal, že přísnější kontroly na hranicích by bylo nejlépe zavést o pár set kilometrů jižněji, na vnější hranici Evropské unie. Pokud prý ale přitvrdí samotné Rakousko, může to podle Faymanna vytvořit tlak i na celou Evropskou unii, aby našla cestu, jak počet migrantů snížit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko zpřísnilo migrační politiku. Počet přijatých žádostí o azyl výrazně klesne. Téma sleduje redaktor Vojtěch Berger

Místopředseda rakouské vlády Reinhold Mitterlehner představil pomyslný jízdní řád pro nejbližší budoucnost. Do roku 2019 chce Rakousko postupně přijmout necelých 130 tisíc žadatelů o azyl, každý rok méně a méně.

Pokud ale výraznou část uprchlíků Rakousko ani nepustí na své území, zůstanou nejdřív v sousedním Slovinsku, které už loni na podzim nápor uprchlíků nezvládalo.

Na zvládnutí uprchlické krize má Evropa už jen dva měsíce, míní Nizozemsko

Číst článek

Vídeňský starosta Michael Häupl řekl, že k tomu, aby se Rakousko mohlo postarat o lidi utíkající před válkou, musí odmítnout méně ohrožené migranty. Častěji tak na rakouských hranicích uslyší "promiňte, to nejde".

Nová opatření včetně hraničních kontrol a úpravy systému sociální podpory mají záměrně zhoršit pověst Rakouska mezi migranty, aby se počet žadatelů o azyl snížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko se rozhodlo výrazně omezit příliv žadatelů o azyl. Mluvil o tom Jan Schroth z české kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci

Podle Jan Schrotha z české kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci je ale otázka, jak budou rakouská opatření vypadat v praxi.

„Je to především signál do budoucna a uvidíme ve chvíli, kdy se ta kvóta naplní, co se bude dít. Rozhodně do té doby se ale bude jednat i na jiných fórech, bude jednat Evropská komise, hovoří se o revizi dublinského systému. To znamená, v tuto chvíli je předčasné říkat, jak přesně ta situace bude vypadat, až se ta kvóta naplní,“ poznamenal Schroth ve vysílání Českého rozhlasu.

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme