Lyžařská sezóna na Šumavě se naplno rozjíždí, provozovatelé areálů ale očekávají propad tržeb

20. leden 2016

Dostatek sněhu a pěkné počasí láká návštěvníky do hor. Zima ale přišla později a lyžařské areály tak přišly o jeden z nejlepších týdnů sezóny, vánoční prázdniny. Propad v tržbách už nejspíš nedorovnají.

Silné sněžení vystřídané mrazem a jasnou, slunečnou oblohou, pro provozovatele lyžařských areálů přímo ideální počasí. Letos si na něj ale museli přece jen delší dobu počkat. Provoz většinou zahájili až první týden v lednu, tedy zhruba o měsíc později, než je obvyklé. A i když dnes už je všechno jinak, na svazích leží dostatek umělého i přírodního sněhu a lyžaři toho také patřičně využívají, počáteční ztráty se podle provozovatelů zřejmě už vyrovnat nepodaří.

Až 7. ledna se letos poprvé pro lyžaře rozjela lanovka na vrchol Špičáku. Sjezdovky byly v počátku v omezeném provozu a ještě téměř deset dní se tady lyžovalo za mimosezonní ceny. To vše se projeví na letošních tržbách.

„Samozřejmě tím, že jsme začali takhle později, tak propad tržeb bude, protože ta jedna z hlavních částí sezony - Vánoce - se prostě nejely. Jestli se to dá dohnat, netroufnu si říct na sto procent, ale myslím, že už bohužel tuhletu ztrátu nedoženeme," uvedl provozní ředitel areálu Vladimír Kasík.

Se ztrátami počítají všude, nadějí jsou ale Velikonoce

Zkušenost je totiž taková, že i když jsou tady na jaře podmínky pro lyžování často ještě dobré, lidé už sem přestávají jezdit a raději v nížinách vytahují kola. Co se ale týče délky sezóny na horách, ta je také hodně různá.

„Co se týká nejkratší sezony za dob, co my provozujeme náš areál, tak se to týkalo sezony v roce 2006/ 2007, kdy byl poryv větru Kyrill, který způsobil na Šumavě poměrně dost velké škody. Ta sezona začínala koncem ledna a končila v podstatě v únoru. To byla naše nejkratší sezona, kdy jsme byli v provozu 35 dní," zavzpomínal provozovatel areálů Nad nádražím a Belveder Ladislav Zísler.

Jen pro srovnání, nejdelší sezóna nad Nad nádražím byla celých 145 dní. Letošní ztrátu vánočního týdne i tady ale prý pocítí.

„Co se týká vánočního času, tak to už ty tržby těžko budeme dohánět, ale jeví se tu možnost prodloužených velikonočních svátků a to by mohlo být to, že by nám to aspoň částečně tu ztrátu toho prosince pokrylo," doufá Ladislav Zísler.

Právě k Velikonocům vzhlížejí s určitou nadějí i provozovatelé ostatních areálů. Letos totiž Velikonce připadají už na konec března a navíc díky novému svátku na Velký pátek budou delší než obvykle.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio