Ruská měna překročila kurz 93 rublů za euro. Centrální banka zatím nezasahuje

Po dopoledním otevření moskevské burzy rubl dále klesl vůči dolaru i euru. Politici se snaží uklidnit veřejnost i trhy. Ruské banky žádají o pomoc centrální banku, ta to však zatím odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruble

Ruble | Zdroj: Reuters

Zatímco ještě před dvěma týdny se ruská měna pohybovala mezi 65 a 70 rubly za euro, dnes kurz překročil 93 rublů za jedno euro.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Pěskova je sice rubl nestabilní, zdaleka ale nelze mluvit o krachu. Centrální banka prý vývoj pečlivě sleduje, analyzuje situaci a má připravený krizový scénář.

Po zásahu volají regionální banky. Předseda Asociace regionálních bank Anatolij Aksakov upozornil, že pokud centrální banka nebude jednat, už na konci měsíce nebudou regionální peněžní ústavy plnit nařízení o povinných kapitálových rezervách.

Guvernérka ruské centrální banky Elvíra Nabiullinová však uvedla, že kurz rublu je blízký k opodstatněnému.

V ruských obchodech zatím žádnou nákupní horečku nezaznamenali. Při loňském propadu rublu lidé nakupovali hlavně spotřební elektroniku, dnes se snaží převést své úspory v rublech – pokud je mají – na dolary, švýcarské franky nebo eura.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme