Do kin vstupuje film Filipa Renče Lída Baarová

Po 15 letech příprav a mnoha měsících debat o smyslu projektu do kin vstupuje film Filipa Renče Lída Baarová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lída Baarová, 1937

Lída Baarová, 1937 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, UFA Universum Film AG, Potsdam

Režisér Filip Renč sice na roli Lídy Baarové uspořádal desítky castingů, ale už od začátku tušil, že chce, aby titulní postavu hrála Tatiana Pauhofová.

„Herec ve filmu hraje především očima. Ty musejí mít nějaký obsah. Když jsem si udělal kamerové zkoušky, detail, ona to prociťovala. Vidíte to na očích,“ říká Renč.

Příběh nejkrásnější herečky v Evropě - jak se v letech 1934 až 1938 o Baarové mluvilo - vypráví herečka Zdenka Procházková, představuje zestárlou a zahořklou Baarovou v roce 2000, kdy k ní do bytu v Salzburgu přijela studentka novinařiny natáčet rozhovor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na premiéře filmu Lída Baarová režiséra Filipa Renče natáčela Michaela Vetešková

Bezmála devadesátiletá Zdenka Procházková Baarovou osobně znala: „Já jsem ji moc ráda neměla. Myslím, že byla velká kariéristka, která pro kariéru dělala cokoliv.“

Renč ve filmu zaznamenává hlavně pobyt Barové v Babelsbergu a také návraty do Prahy k sestře a rodičům. Ty ve filmu hraje Simona Stašová a Martin Huba. Podle filmu Baarovou k návratu do Prahy přimělo rozhodnutí Adolfa Hitlera razantně ukončit její milostný poměr s Josephem Goebblesem.

O to, aby mohla herečka Zdenka Procházková film vyprávět, Filip Renč usiloval 15 let. Na středeční premiéře přiznal, že má obavu, jak lidé film přijmou:

„Od zítřka jsem si zakázal číst noviny a internet. Chtěli jsme udělat hezký film pro lidi, ne proti lidem. Chtěl jsem udělat silné milostné drama. Určitě se najdou i ti, co nám to budou chtít pohanit. A to já nechci raději číst.“

Film o Lídě Baarové si objednalo 180 kin a koupilo jej i Rakousko. Rozpočet měl být asi 80 milionů korun, 15 milionů šlo ze Státního fondu kinematografie.

Lída Baarová | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme