Stroupežnický z čítanek objevující svou homosexualitu, film Furiant míří na Sundance

21. leden 2016

V USA začíná zítra mezinárodní festival nezávislých filmů Sundance. V kategorii krátkých filmů se tam představí české dílo o Ladislavu Stroupežnickém.

„Právě ten fakt, že Stroupežnický není známý jinak než z čítanek, byl jeden z důvodů, proč jsem ho chtěl ukázat v jiném světle. Příběh o jeho mládí a dopívání mě natolik fascinoval, že jsem to chtěl vidět na plátně,“ říká Ondřej Hudeček, autor snímku Furiant.


Jedná se o vůbec první český krátký film a celkově teprve druhý český film, který bude na tomto festivalu uveden v hlavní soutěžní sekci.

„Zajímavá je ta perspektiva, pohled na osobnost českých dějin. Stroupežnického bouřlivé mládí, kdy objevuje svoji homosexualitu, zamiluje se do kamaráda. Právě kvůli své povaze spouští sérii tragických událostí, které vedou k jeho nasměrování na uměleckou cestu,“ představuje film krátce Hudeček.

Jak se dostane český film na Sundance?

Žádný další český film na tomto prestižním festivalu letos není. „Nejtěžší je asi udělat takový film, který vlastně asi nakonec náhodou zaujme pořadatele festivalu. Nedá se s tím předem kalkulovat, ani to nebyl náš záměr,“ konstatuje Hudeček.

Studentský film Ondřeje Hudečka byl již uveden na MFF v Karlových Varech a na festivalu v Torontu.

autoři: bur , bar
Spustit audio