Německo prodlouží hraniční kontroly na neurčito, oznámil to spolkový ministr vnitra

Německo prodlouží na neurčito kontroly, které zavedlo na hranicích kvůli uprchlické krizi. V rozhlasové stanici MDR to oznámil ministr vnitra Thomas de Maiziére. Původně mělo opatření skončit v polovině února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo-rakouská hranice nedaleko Salzburku

Německo-rakouská hranice nedaleko Salzburku | Zdroj: Reuters

Německá policie hlídá hranice od září, kdy se prudce zvýšil počet přicházejících běženců. Opatření bylo od té doby několikrát prodlouženo, dosud se počítalo s jeho ukončením 13. února.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére dnes uvedl, že zatím nemůže určit, kdy by se kontroly mohly odvolat. „Nevidím okamžik, kdy by bylo možné kontroly ukončit,“ řekl.

Opatření má za úkol vnést přehled do toho, kdo do Německa přichází, tedy provést prvotní registraci uprchlíků, což se v minulých měsících ne vždy dařilo. Německé policii totiž chybí personál a policisté na hranici s Rakouskem musí sloužit přesčasy.

V současnosti Německo nevpouští do země ty migranty, kteří nemají platné cestovní doklady a kteří nechtějí v Německu zažádat o azyl.

Spolkový ministr vnitra dnes také zdůraznil, že národní řešení nemůže být klíčem pro vyřešení uprchlické krize. Podle něj je třeba zajistit ochranu vnějších hranic Evropské unie, jednat s Tureckem o omezení cesty uprchlíků přes Egejské moře a zlepšovat podmínky v krizových zemích.

Na obnovení německých hraničních kontrol už v září reagovala i Evropská komise, podle které je to zcela v souladu s pravidly o fungování Schengenu. Ta v případě mimořádné situace časově omezené obnovení hraničních kontrol umožňují.

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme