Fotbalová Slavia slaví 120 let. Sešívaný dres si nese celou svou historií

Fotbalová Slavia dnes slaví 120 let od svého založení. Tedy už vlastně podruhé, ale galavečer v Národním divadle pořádala před třemi lety s odkazem k založení celého spolku. Dnes je to přesně 120 let od založení fotbalového odboru pražské Slavie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rok 1896. První fotbalová jedenáctka SK Slavie v tradičním, ryze fotbalovém úboru (v baretech, jak velel klubový mrav)

Rok 1896. První fotbalová jedenáctka SK Slavie v tradičním, ryze fotbalovém úboru (v baretech, jak velel klubový mrav) | Foto: SK Slavia Praha

V Praze stále populárnější hra lákala koncem 19. století hlavně studenty, ale provokovala úředníky rakouského císařství, kteří organizovanému provozování fotbalu často bránili.

„Sportovní kluby se netěšily velké vážnosti úřadů. Někteří úředníci takové počínání vůbec neviděli rádi třeba proto, že měli syna, který na gymnáziu propadal z latiny, protože každé odpoledne někde honil merunu,“ vzpomíná na jeden osobní motiv sportovní historik Miloslav Jenšík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od založení fotbalového oddílu Slavia Praha uplynulo 120 let

21. ledna 1896 tak na valné hromadě Slavie vznikla fotbalová odbočka tohoto pražského spolku. Mezi zakládající fotbalisty patří třeba i pozdější první předseda Českého fotbalového svazu Karel Freja.

Pětadvacátého března pak hrají slávisté v Praze na Císařské louce svůj první fotbalový zápas, ve kterém poráží AC Praha 6:0, a červenobílé fotbalové dějiny začínají.

„Slavia se vyvinula z literárního a řečnického spolku. Ten byl ale silně vlastenecký a protivídeňský, takže byl neustále šikanován a posléze rozpuštěn. Tehdy se z něj zrodil pozdější sportovní klub Slavie s fotbalovým týmem a nejstarším dodnes používaným sportovním dresem,“ připomíná Miloslav Jenšík sešívanou košili s červenou hvězdou.

Fotbalová liga přišla o generálního sponzora

Číst článek

Letos čeká Slavii první soutěžní zápas o druhém únorovém víkendu a všichni fanoušci se těší, že v roce 120. jubilea bude pěticípá hvězda zase zářit.

Kdo ze zakladatelů by si asi na schůzi v lednu 1896 pomyslel, že jejich fotbalový klub jednou budou křísit Číňané. Těm tehdy vládla ještě dynastie Čching.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme