Bolesti zad? Můžeme si za ně sami. Pořád jen sedíme, říká Kateřina Cajthamlová

1. únor 2018

Pokud člověk není zvyklý sportovat nebo cvičit, bolesti zad se prakticky nemá šanci zbavit. Lidé, které bolí záda, se pohybu spíš vyhýbají.

Když už někdo nějaké bolesti zad má a do toho přibere, vznikne bludný kruh. Bolí ho záda, omezí pohyb. Jí pořád stejně, ale přesto přibírá na hmotnosti. A bolest se v takové situaci permanentně zhoršuje.

Je potřeba si uvědomit, že je člověk zhruba milion let starý druh. Není vůbec adaptován, aby pořád seděl a prakticky se nehýbal. Chůze po dvou způsobuje, že nás oproti obratlovcům záda opravdu bolí.

U těch, kteří chodí po čtyřech, má páteř jen jedno přirozené zakřivení do oblouku. Jak se ale člověk vzpřímil, získal páteř zahnutou dvakrát. Páteř funguje jako pružina, s rizikovými body, ve kterých to bolí.

Kde jsou rizikové body páteře?

Lebka navazuje na krční páteř, která by fyziologicky měla být zahnutá pod bradou, obloučkem směrem dopředu. Při takzvaném předsunutém držení lebky je ale páteř narovnaná. Velmi často začíná bolet kolem sedmého obratle krčního, který si nahmatáme uprostřed mezi rameny. Nejprve začnou bolesti hlavy, potom může být bolest opravdu tak silná, že člověka v podstatě invalidizuje.

Logo

Nezapomínejme ani na bederní páteř, která by měla být vyhnutá dopředu směrem k bříšku. Představte si někoho, kdo tloustne a bříško se mu zvětšuje. Prohnutí bederní páteře se rovněž zvětšuje a prohlubuje. Krční páteř s tím souhlasí a k bolestem v zádech se připojí i bolesti hlavy. S tím se sportuje těžko. Snadno tím vzniká bludný kruh.

Jaká hmotnost je hraniční, aby se dostavila bolest zad?

Je to velmi individuální. Daleko více než na hmotnosti záleží na tom, jak pevné máme vazivo a jak pevný máme stabilizační systém svalů kolem páteře. Jedná se o droboučké svaly, kterým u hovězího dobytka říkáme svíčková. Jsou to ty svaly, které tak málo procvičujeme.

Dříve lidé chodili bosí a měli normální způsob pohybu. Občas si zaplavali, občas popoběhli, jejich svaly měly neustále co na práci. Ale teď sedíme v autě, sedíme v práci, jezdíme, sedíme v tramvaji. Vlastně pořád sedíme. Výsledkem je, že se bederní páteř namáhá naprosto nefyziologickým způsobem a všechny svaly oslabují, takže bolestí zad mohou opravdu trpět i lidé hubení.

Nezapomínejte na kvalitní spaní

Naším dalším problémem jsou měkké postele. Celý den sedíme, páteř prohýbáme jedním směrem. Potom si lehneme do měkké postele, tam se různě zkroutíme, a páteř se prohne dalším směrem - tím, kterým jsou svaly oslabené. Proto vznikají skoliózy, což je zakřivení páteře ve 3D dimenzi.

Nespavost (ilustrační foto)

Krásným příklad jednostranného namáhání jsou tašky přes rameno. Přesně tímto způsobem si zejména mladý rostoucí jedinec vytvoří skoliózu - zakřivení páteře. Lepší je nosit batoh, který sedí na zádech. Některé se dají také přitáhnout v pase.

Pohyb s oporou aneb jak se začít hýbat

Lidem s nadváhou a obézním doporučuje Kateřina Cajthamlová, aby se začali hýbat s oporou hůlek, které pomáhají šetřit klouby a páteř. V současnosti moderní nordic walking hodně pomáhá, protože upravuje držení těla.

Existují i „houpací“ nebo „balanční“ boty, které simulují chůzi naboso díky speciální podrážce s pěnovou mezipodešví.

Spustit audio