Policista obviněný za zabití ženy při zásahu na Strakonické ulici se cítí nevinen

Obvodní soud pro Prahu 5 se začal zabývat kauzou bývalého policisty Jiřího Tišlera, který v roce 2012 v pražské Strakonické ulici střílel na ujíždějící auto a ve voze zabil 25letou ženu. Obžalovaný v úvodní výpovědi odmítl, že spáchal trestný čin. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Incident se stal 1. února 2012 na pražském Zlíchově.

Policisté se pokoušeli zastavit ukradené auto, řidič ale začal ujíždět. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu.

Ten proto několikrát vystřelil ze služební zbraně, řidič ale začal ujíždět Strakonickou ulicí v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala mrtvá žena.

„Trestný čin jsem nespáchal. Byl jsem si jistý, že tam nikdo není, že tam je řidič sám, proto jsem pálil jenom na pravou stranu vozidla,“ uvedl dnes u soudu Tišler, který už u policie nepracuje.

Střílet prý musel, protože na něj řidič ujíždějícího auta najížděl, což potvrdil i svědek, Tišlerův kolega Aleš Černý.

„Všechny důkazy, které se dnes prováděly, jenom potvrzují obhajobu mého klienta. To znamená, že v autě neviděl tu zemřelou dívku,“ dodal Tišlerův advokát Michael Sonntag.

Žalobce Michal Muravský ovšem upozornil, že Tišler vnitřek auta před střelbou dostatečně nezkontroloval: „Předmětem tohoto řízení není otázka oprávněného použití služební zbraně policistou. Jde o zachování patřičné míry opatrnosti, kterou je při tom policista povinen zachovat.“

K soudu dorazil i advokát matky zemřelé dívky Jan Salmon. Žena chce za nemajetkovou újmu odškodné 10 milionů korun.

GIBS už případ dvakrát odložila

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v minulosti dvakrát případ odložila s tím, že policista nepochybil.

Advokát matky poškozené dívky Jan Salmon se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) poté, co se svými stížnostmi neuspěl u městského a vrchního státního zastupitelství.

NSZ pak nechalo případ znovu prověřit a GIBS nakonec loni bývalého policistu obvinila.

Tehdy 25letého řidiče auta Václava Hlinovského policie dopadla po osmi dnech. Soud mu za řízení pod vlivem drogy uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Policisté a přečiny ve službě - některé případy | Foto: Český rozhlas

ČTK, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme